Tech

Apple "dræbte" gamle produkter - nu tjener man kassen på dem

Topchefen i Apple, Tim Cook, har gjort op med sin forgængers politik. Det ser ud til at virke.

I årets fjerde kvartal solgte Apple næsten 47 mio. iPhones, dog med lavere gennemsnitlige salgspriser end tidligere. Foto: Imaginechina via AP

Topchefen i den amerikanske it-gigant Apple, Tim Cook, ser ud til at have løst to af selskabets største problemer.

Og alt, hvad Tim Cook behøvede at gøre, var at droppe sin forgænger Steve Jobs' politik med hensynsløst at aflive ældre Apple-produkter, når nye og bedre af slagsen kom til verden. Det skriver nyhedsbureauet Reuters.

For det første viser et nyt regnskab fra Apple, at it-giganten ikke længere er lige så afhængig af sine nyeste flagskibs-telefoner som hidtil.

For det andet har Apple ikke længere samme mangel på overkommelige produkttilbud til de kunder, der hverken har lysten eller midlerne til at bruge mange tusinde kroner på Apples produkter.

Et godt eksempel er den ydmyge iPhone SE - i bund og grund en opdateret version af iPhone 5, der kom på markedet for fem år siden. Den er væsentligt billigere end f.eks. Apples nye iPhone X og spiller en stor rolle i, at Apple lige nu fordobler sin omsætning i Indien - et af selskabets vigtigste vækstmarkeder.

Ifølge nyhedsbureauet Reuters er der god grund til at tro, at Tim Cooks forgænger, Steve Jobs, aldrig ville have haft et produkt som iPhone SE på hylderne. Steve Jobs, der var med til at stifte Apple, valgte notorisk at dræbe ældre Apple-produkter.

Eksempelvis fik iPod Mini kun halvandet år på markedet, inden den blev erstattet af iPod Nano.

Steve Jobs' politik fik ofte analytikere til at spørge, hvornår Apple ville begynde at tilbyde billigere produkter. Og Apples nuværende topchef, Tim Cook, ser ud til at have lyttet efter.

Siden Cook trådte til som topchef i 2011, har han ladet flere ældre Apple-modeller blive på markedet og gradvist falde i pris. Og det ser ud til at virke. I årets fjerde kvartal solgte Apple næsten 47 mio. iPhones, dog med lavere gennemsnitlige salgspriser end tidligere.

Idéen med Tim Cooks strategi er ifølge nyhedsbureauet Reuters at lokke flere kunder ind i Apples univers, hvorefter der er større sandsynlighed for, at de også bruger penge på Apples øvrige produkter, eksempelvis iPads, trådløse høretelefoner mv.

I årets fjerde kvartal omsatte Apple for i alt 336 mia. kr. og landede et overskud på 68 mia. kr. Regnskabet, hvori Apple spår et godt julesalg, fik aktien i selskabet til at stige.

Det høje salg af iPhones og store overskud betyder samtidig, at Apple nu har over 1.700 mia. kr. i kontanter eller likvide midler.

BRANCHENYT
Læs også