Weekend

Frankrig vil stoppe supertilbud på madvarer oven på Nutella-kaos

»Vi kan ikke have, at denne form for scener forekommer i Frankrig hvert femte minut.«

Et knaldtilbud på Nutella-bøtter til 10,5 kr. i stedet for 33,5. kr. resulterede i sidste uge i kaotiske scener i flere af landets supermarkeder.
Arkivfoto: AP.

PARIS — »Køb én og få en ekstra med i købet.«

Ligegyldigt om det drejer sig om en Nutella-bøtte, ost eller en pakke med hakket oksekød, er denne form for tilbud ofte noget, som forbrugere elsker og lader sig friste af lige med det samme.

Står det til den franske regering, skal der dog fremover sættes en stopper for disse former for knaldtilbud på fødevarer.

Det skyldes ikke mindst, at de franske supermarkeders priskrig går hårdt ud over producenternes indkomst.

Især de franske landmænd har de seneste mange år haft svært ved at tjene penge nok på deres produkter og har dermed svært ved at få økonomien til at løbe rundt.

Vi kan ikke have, at denne form for scener forekommer i Frankrig hvert femte minut.

Bruno Le Maire, Frankrigs økonomiminister.

»Det vil være et frisk pust for detailhandlerne, som vil kunne trimme deres margener på andre produkter og betale producenterne bedre,« lød det i den forgangne uge fra den franske landbrugsminister, Stephane Travert, ifølge Reuters.

Produkter, som ikke er madvarer, vil ikke blive omfattet af reglerne.

Den nye lovpakke blev diskuteret blandt regeringens ministre, få dage efter at et kanontilbud på Nutella-bøtter (70 pct. rabat) skabte overskrifter i Frankrig og i resten af verden.

Flere supermarkeder oplevede nærmest oprørslignende tilstande, idet forbrugerne strømmede til og flere steder var ved at komme op at toppes for at få fat på den billige Nutella.

Få dage senere gentog de kaotiske scener sig, men denne gang handlede det om billige bleer og kaffe.

Det fik den franske økonomiminister, Bruno Le Maire, til at give direktøren i supermarkedskæden Intermarché, som stod bag tilbuddene, en voldsom reprimande.

»Jeg sagde til ham, at dette ikke må ske igen. Vi kan ikke have, at denne form for scener forekommer i Frankrig hvert femte minut,« lød det fra økonomiministeren.

Landets myndigheder har nu iværksat en undersøgelse for at finde ud af, om Intermarché brød reglerne med sit Nutella-tilbud.

I Frankrig er det nemlig ulovligt at udføre et salg med tab blot for at bruge det som et kommunikationstrick til at skaffe flere kunder i butikken.

Gældsramte landmænd

Frankrigs præsident, Emmanuel Macron, lovede under valgkampen i foråret at komme den kriseramte landbrugssektor til undsætning.

Dette er nogle af de første initiativer, som sættes i gang.

Med den franske regerings kommende lovpakke er der helt præcist lagt op til, at supermarkederne maksimalt må give 34 pct. rabat på fødevarer.

Det vil føre til, at tilbud som »køb én og få en ekstra med i købet« fremover vil blive forbudt, mens det dog stadig vil være muligt for supermarkederne at køre med tilbud som »køb to og få en ekstra med i købet«.

De nye regler skal – ud over at sikre landmændene en mere fair indkomst – også være med til at bekæmpe madspild, lyder det fra landbrugsministeren. De ventes at blive indført med en prøveperiode på to år.

Frankrig er det land i EU, som har allerflest landbrugsproducenter, men flere og flere af landets landmænd kæmper med stor gæld.

I 2016 faldt den gennemsnitlige indtægt for de franske landmænd med 26 pct. Det var dog også et år med meget dårligt vejr, som gik ud over produktionen.

BRANCHENYT
Læs også