Weekend

Damebesøg med whiskysjus: »Den giver kysselæber«

Den skotske whisky har fået global konkurrence fra alkoholproducenter i Asien, der leger med kornsorter, temperaturer, ristning og fadtyper.

Skotterne har fået global konkurrence, så udvalget af whiskyer er efterhånden ret stort. Collage: JP

Der er rift om dig for tiden. Hvis du altså er spiritusdrikker. Lige nu er det sæson for snapseproducenternes kamp om din gunst, og der sker meget spændende på den scene med nye ambitiøse producenter. Gin-bølgen har længe været gået helt amok, og hyldemeterne med gin og designer-tonics i dit lokale supermarked er længere end nogensinde. Lige inden da var det rom, der var det nye brune-sort, og som flåede markedsandele fra bl.a. cognac, der længe har døjet med at ryste sit grosserer-image af sig.

Men hvad nu med whisky? Læsere på alder med denne signatur kan muligvis huske “The six Classic Malts” (Oban, Cragganmore, Talisker, Lagavulin, Dalwhinnie og Glenkinchie), som i senfirserne lancerede en fælles marketingskampagne for at øge kendskabet til skotsk whisky. Og med en vis succes. Fra kun at kende Chivas og Glenlivet som gode whiskyer, fik mange øjnene op for mangfoldigheden af whisky, som efterfølgende boomede på cognacens bekostning.

Global konkurrence på whisky

Men nu har skotterne fået global konkurrence. I modsætning til vin, kræver whiskyproduktion ikke noget specielt terroir, blot god byg og godt håndværk. Der laves whisky i Thailand, Indien og Japan, i Danmark, Sverige og Norge og alle mulige steder derimellem.

Og mens man i Skotland er ret tilbageholdende med at lave om på tingene, hersker der andre steder noget mere pionerånd, bl.a. i Danmark hos f.eks. Thy Whisky, der leger med gamle kornsorter.

Og hvilke variabler kan man egentligt skrue på, spørger du måske? Svaret afhænger af eventyrlyst og mod. Men tag nu eksempelvis maltningen. Altså den proces, hvor kornet bringes til spiring og derefter tørres. I ølbrygning tørrer man malten ved forskellige varmegrader for at tilføre kornet forskellige grader af ristning og dermed smag. Det kan man også med whisky, men de færreste gør det, og de store destillerier gør det helt sikkert ikke. Her er destillatet ens fra gang til gang, og kun efterbehandlingen i form af tid og forskellige fadtyper skaber diversiteten.

Dommerpanel med 100 procent kvinder

Nå, men alt det er jo tekniske detaljer, og det handler jo om, hvordan det endelige produkt smager. Der er whisky jo en rigtig herredrik, der kalder på chesterfield-møbler, pejseild og cigarer. Ikke sandt?

Men nu har vi mænd det jo med altid at skulle kloge os i hinandens selskab, og det kan være en tand anstrengende. Derfor inviterede jeg i stedet en håndfuld whiskynysgerrige kvinder til at lægge gane til de indkomne flasker og give deres besyv med. Og de kunne godt lide whisky, mine gæster, og gav i utvetydige vendinger deres uforbeholdne mening om sagerne. Nedenfor kan du således læse både mine noter og et destillat af gæstekommentarerne. Der er smagt både med og uden vand. Slàinte!

Glenfarclas 15 years single malt 46%

Pris: 595 kr.

Land: Skotland (Highland)

Næsen starter med blid, sødlig røg. Senere tørret frugt, møbelpolish og ædeltræ. Munden har skarpt bid og varme med smag af bl.a. figner. Tilsat lidt vand får næsen mere fadpræg (vanilje) med mentol- og amferagtige overtoner. Munden bliver rundere og lidt sødere. Glimrende og dram fra Skotland.

Damerne: Meget honning. Sødere. Feminin. Brænder på læberne, giver kysselæber. Smager for meget af karamel med lidt irriterende bitterhed.

Mosgaard Peated

Young Malt 48%

Pris: 550 kr.

Land: Danmark (Fyn)

Næsen er heftig med røg, lakduft samt frugtige æblenoter. Munden er rå, men charmerende og afslutter blidt. Et par dråber vand gør næsen mere kompleks og interessant. Flot, omend ung malt, der minder om en teenageudgave af Ardbeg.

Damerne: Smager lejrbål, røg, brand og lappegrej. Dufter salt som tequilashots. Lugter af rosiner og af håndsæbe. God som shot. God tekstur. Bliver fløjlsagtigt med vand. Smager antioxidativt, så man bilder sig ind, at det er sundt.

Armorik Single Malt Single Cask 55%

Pris: 496 kr.

Land: Frankrig (Bretagne)

Sød næse med præg af bourbonfadene. Dufter af svesker, kaffe og kardemomme. Munden er selvklart ret rå, men slutter med en næsten karamelagtig sødme. Vand gør hverken fra eller til for næsen, men munden får markant mere sødme, og det klæder den.

Damerne: Smager af utroligt meget. Som Anton Bergs choko-flasker. Smager meget dejligt. Sød midt i munden, men skarp i kinderne, og det er charmerende. Den første, jeg kunne drikke rent.

Benromach

10 years 43%

Pris: 399 kr.

Land: Skotland (Speyside)

Flot næse med nødder, fernis, brødduft og røg. Munden har karamelsødme og føles behageligt olieret. Tilsat vand får du lidt tang og jod i både næse og mund. Både med og uden fungerer.

Damerne: Minder om den der Tuborg-reklame, hvor den bliver bedre og bedre. Den stille pige, der, når hun siger noget, siger noget klogt. Ingen skarpe kanter. Pølewhisky, positivt ment.

McDonalds Traditional Ben Nevis 46%

Pris: 531 kr.

Land: Skotland

Næsen dufter af mellemristet malt, vanilje og bitter-choko. Munden er varmende med blidt bid, masser af tørt fadpræg og lang tørvekrydret finale. Nogle vanddråber bringer lidt æble frem i næsen, munden får sødme, men jeg foretrækker uden.

Damerne: Dufter af våd båd. Smager som at spise firkanter. Eftersmag af hårdtristet brød. Savner struktur,  virker flad. Charmerende, men oversminket.

Springbank

10 years 46%

Pris: 469 kr.

Land: Skotland (Campbelltown)

Næse med blid duft af lys karamel, trætjære og lynghonning. Munden starter blidt, inden alkoholen bider i tungen og afslutter salt. Lidt vand åbner næsen markant og tilføjer vanilje og figner. Munden bliver mere blød og medgørlig.

Damerne: Masser af orange. Sprittet, blød næse. Lige god med og uden vand. Meget whisky’et.

Tomatin 14 years

Port Casks 46%

Pris: 403 kr.

Land: Skotland (Highlands)

Sart, fin næse med masser af fersken, vanilje og sød maltduft. Blid, blød og behagesyg mund, der er lidt tør af trætanniner til sidst. Med vand får næsen endnu mere duft af syltet frugt med et pift af fløde. Og munden bliver silkeblød. Smuk og blid whisky.

Damerne: Den lugter af sur mælk. Rådne æbler. Duft af stor have med bier og honning. Den er fed. Worth a second date.

Amrut Peated Indian

Single Malt Whisky 46%

Pris: 499 kr.

Land: Indien

Meget charmerende næse med balanceret dosis af sød røg og fine kornnoter. Munden starter med heftigt alkobid, inden den blide røgsødme dækker tungen. Vand bør tilsættes homøopatisk, ellers går du glip af for meget.

Damerne: Æblekage og småkage. Lugter af tandlæge. Nellikeolie. Virker sød. Deler selskabet.

1770 Glasgow Single

Malt Release No.1 46%

Pris: 843 kr.

Land: Skotland (Speyside)

Meget lækker næse med duft af ny eg (vanilje) og citrusskal. Munden føles fed og blød med frugtnoter og karamel. Vand forstærker vaniljeduften, men munden mister lidt af det cremede, og det er næsten synd.

Damerne: Varme. Kagecreme. Grapefrugt. Earl Grey og altea-agtig. Jeg gider helt vildt godt drikke det. Den er ikke sød, men den er blød. Og venlig. Flasken ligner Kölnerwasser.

Nikka Whisky From

The Barrel 51,4%

Pris: 359 kr.

Land: Japan

Skøn næse med æble, toffee, cedertræ. Glat og behagelig mund indtil procenterne sætter ind. Blidere end forventet. Næsen bliver ret krydret og kompleks med lidt vand, mens munden egentligt er bedst uden – op til dig.

Damerne: Jeg ville drikke den ren. Den er meget bedre end de første. Smager rom-agtigt. Bedst uden eller med meget vand. Eftersmag af færgedæk.

Læs også
Top job