Weekend

Kvartertjek: Mød Tel Avivs bohemer og hippier i den festglade sydby

Bag hvert et gadehjørne gemmer sig en ny oplevelse eller en spraglet karakter. Tagene bugner af frodige tagterrasser, og sidegaderne har altid et nyt mad- eller kunstprojekt. Vi zoomer ind på den israelske hovedstads sydlige bohemekvarterer Neve Tzedek og Florentin.

Neve Tzedeks smalle gader og hyggelige byhuse står i kontrast til højhusene, der rejser sig nord for bydelen. Foto: Yadid Levy

Det hyggelige kvarter Neve Tzedek var det første jødiske kvarter, der blev grundlagt uden for Jaffas mure. Det blev stiftet i 1887 af en gruppe jødiske familier, der søgte væk fra det tætbeboede Jaffa, som i dag er vokset sammen med Tel Aviv. I begyndelsen af 1900-tallet tiltrak kvarteret en lang række kunstnere og forfattere, herunder Shmuel Yosef Agnon (1888-1970), der var født i det nuværende Ukraine og senere fik Nobelprisen i litteratur.

Efter år med forfald begyndte man i slutningen af 1980’erne at renovere og frede mange af de ældste bygninger i Neve Tzedek, der nu har genvundet sin status som kunstnerkoloni. Derfor kan man nu fare vild i hovedgaden Shabazis mange små parallelgader, hvor det spirer med gallerier, eksklusive byhuse og artistiske husfacader. ..

BRANCHENYT
Læs også