Weekend

Kom med ind i den stille verden bag klostrenes tykke mure

Før var klostrene egne verdener, hvor munke og nonner levede et liv viet til Kristus. I dag er de fleste klostre nedlagt, men flere af de bevarede bygninger har fået nyt liv og åbnet dørene for besøgende.

I dag står kun en tiendedel af Esrum Kloster tilbage, men klostermuseet giver et godt indtryk af munkenes liv i Middelalderen.  Foto: W+B/Visitnordsjælland Børglum Kloster ligger på en bakketop med en flot udsigt ud over Vendsyssel og vestkysten. Foto:  Martin Bjørn H.C. Andersen var gæst på Børglum Kloster og mindes nu i stedets udstilling. Foto: Martin Bjørn Cistercienserklostrene var ofte anlagt ved søer og åer som her ved Esrum. Foto: Parforcejagtlandskabet i Nordsjælland

Før Reformationen var de danske klostre, især i Middelalderen, vigtige institutioner i samfundet. De besad vældige rigdomme, enorme jordbesiddelser og stor politisk magt, men de var også hellige steder, hvor tusinder af munke og nonner levede et simpelt liv dedikeret til Kristus.

Efter Reformationen blev klostrene for de flestes vedkommende overtaget af kongen og nedlagt, mens bygningerne og jorden blev givet bort som len til adelsmænd og kongens allierede.

Vi viser vej til seks af de gamle klostre, som nu er f.eks. museer eller refugier.

De hvide brødre i Vendsyssel

Klosterkirken er helt speciel. Et sært farvesammensat alter med dramatiske, tunge malerier i brune og røde nuancer spiller op mod en græsk-ortodoks stil af udskåret træ i hvidt og lyseblåt. Det ses ikke magen til i andre kirker.

Børglum Kloster, der ligger tæt på vestkystbyen Løkken i Vendsyssel, stammer fra 1200-tallet og står kridhvidt og velholdt på en bakketop hævet over det omgivende landskab. Klostret tilhørte præmonstratenserordenen (de hvide brødre) og var indtil Reformationen i 1536 en af de største jordbesiddere i Danmark. Efter Reformationen blev klostret inddraget af kronen og fungerede efterfølgende som herregård.

Der er også en munkestue, hvor der kan drikkes kaffe, en urtehave med læge- og klosterurter, der blev ivrigt brugt i Middelalderen, og en udstilling i tre etager om kongsgården, bispesædet, klosteret og herregården. Klostret holder en lang række arrangementer i løbet af året, deriblandt Kildemarkedet og et populært julemarked.

I sporene på tempelridderen Arn

Et andet hvidt kloster, hvor flere bygninger er flot bevaret, er Vidtskøl Kloster i Vesthimmerland ved Limfjorden. Selve kirken er en ruin, mens andre bygninger nu rummer et Danhostel med konferencecenter. Klostret blev grundlagt helt tilbage i år 1158 af cistercienserordenen, der fik jorden som gave af Valdemar den Store.

I dag er Vitskøl Kloster bl.a. kendt fra den svenske forfatter Jan Guillous trilogi om tempelridderen Arn Magnusson, der i bøgerne bliver oplært i både kristendom og krigskunst af klostrets munke. Den mere historisk korrekte fortælling om klostret kan man få på en af stedets guidede rundvisninger.

Uden for klostret ligger den imponerende klosterhave med både krydder- og lægeurter. Her kan man dufte og studere urterne i Sct. Gallenhaven, der er en kopi af en gammel schweizisk klosterhave fra år 826, Apotekerhaven med alskens lægeplanter, Krydderurtehaven og Snapsesurtehaven samt Dufthaven for blinde med skilte på blindeskrift.

Ro og stilhed i Løgum Kloster

Fra omkring 1225 og frem til 1325 kom de hvide munke, cistercienserne, også til egnen omkring Løgum i Sønderjylland for at danne et kloster. Her kunne de arbejde med landbrug, fiskeri og drive en mølle. Munkene var vegetarer, og i klosterhaven blev der dyrket lægeurter og hidtil ukendte grøntsager som persille, rabarber og gulerødder.

Løgumkloster Refugium har siden 1960 været tilflugtssted for folk, der vil have ro.

Få år efter Reformationen blev klostret nedlagt, men bygningerne bestod, og i dag er der stadig både østfløjen, der dengang rummede kapitelsal og dormitorium, og nordfløjen med kirken tilbage.

Man betragter i dag Løgumkloster Kirke som en af de betydeligste kirkebygninger fra den danske middelalder. Klosterkirken fungerer nu som almindelig sognekirke, mens de andre dele af det gamle kloster stadig emmer af ro og fordybelse. Løgumkloster Refugium har siden 1960 været tilflugtssted for folk, der vil have ro til at skrive, rekreere, deltage i stedets programmer eller bare koble fra. Refugiet ligger i naturskønne omgivelser, og en glasgang forbinder det med den gamle klosterkirke.

Det bedst bevarede kloster i Norden

I Helsingør i Nordsjælland er det stadig muligt at opleve et af de stemningsfulde karmeliterklostre med buede hvælvinger og lyset, der falder ind fra klosterhaven i midten og skaber symmetriske mønstre langs gangene.

Vor Frue Karmeliterkloster i Helsingør er fra 1517 og går for at være det bedst bevarede kloster i Norden. I dag bliver klosteret brugt til kontorer for Helsingørs stiftsøvrighed og er offentligt tilgængeligt. Sct. Mariæ Kirke ligger i forbindelse med klostret. Klostret kan også besøges på særrundvisninger, der omfatter Lazarussalen, Laxmandssalen, Musiksalen og Koneloftet.

Karmeliterordenen er en munkeorden, der blev stiftet af Berthold af Calabrien omkring 1185, da han oprettede et kloster på Karmelbjerget i Israel. Klosterreglen, der er fra 1200-tallet, påbød munkene at leve asketisk, vegetarisk og i tavshed. Ordenen blev udbredt i det meste af Europa i 1400-tallet og også i Danmark, hvortil den nåede omkring 1410.

Fra kæmpe kloster til museum

I dag står kun ca. en tiendedel af det før så vældige Esrum kloster i Nordsjælland tilbage. Klostret blev grundlagt i 1151 som det første cistercienserkloster i Danmark. Det var et datterkloster til ordenens enorme moderkloster i Clairvaux i Frankrig. Efter Reformationen har bygningerne bl.a. fungeret som kongeligt jagtslot, stutteri, kaserne og børnehjem. Under Anden Verdenskrig blev klostret brugt som et hemmeligt magasin for særlige dokumenter fra Det Kongelige Bibliotek og Nationalmuseet.

Sammen med Esrum Møllegård er de tilbageværende dele af klostret nu museum og oplevelsescenter med både faste og skiftende udstillinger samt adskillige aktiviteter i løbet af året. Bl.a. Middelalderdage, som finder sted 15.-16. juni. Museet er kendt for sin kreative og nyskabende formidling af klosterlivet, en udstilling, som dog lige nu er lukket frem til oktober pga. renovering.

Bo hos nonnerne i Maribo

Der er stadig katolske nonner i Maribo på Lolland, men de holder til i nye bygninger. Til gengæld kan man her komme tæt på det rigtige nutidige klosterliv. Sankt Birgitta Kloster udlejer værelser med hel- eller halvpension, så man kan nyde roen, deltage i de kirkelige handlinger og skue lidt indad, samtidig med at man nyder den smukke udsigt over Søndersø.

Adresser

Børglum Kloster

Børglum Klostervej 255, Vrå.

boerglumkloster.dk

Vitskøl Kloster

Viborgvej 475, Ranum.

vitskol-kloster.dk

Løgum Kloster

Slotsgade 11.

loegumkloster-kirke.dk

loegumkloster-refugium.dk

Esrum Kloster

Klostergade 11-12, Esrum, Græsted.

esrum.dk

Vor Frue karmeliterkloster

Skt. Annagade 38.

For rundvisning, kontakt kirkekontoret på tlf. 49 21 17 74.

Sankt Birgitta Kloster

Refshalevej 81, Maribo.

sanktbirgittakloster.dk


Selve byen Maribo voksede frem i forbindelse med birgittinerklosteret, som blev stiftet af Margrethe I i Middelalderen. Birgittinernes klosterkirke, som i dag er Maribo Domkirke, stammer fra 1400-tallet og er med hvælvinger, der rejser sig som kridhvide isbjerge mod himlens tag. Man fornemmer stadig de gamle tider mellem byens små, gule huse med stokroser.

Nonnernes gæstehus i det nye kloster har 19 værelser, og straks man træder ind ad døren til den lange, lyse gang med vindues parti mod atriumgården, mærker man roen. Som gæst kan man bruge de fælles opholdsrum på begge etager, man kan nyde haven, og man kan deltage i (eller blot overvære) tidebønnerne og den daglige messe i klostrets kapel, som ligger i samme. Alle er velkomne uanset tro og køn.

BRANCHENYT
Læs også