Weekend

Til middag hos en ortodoks jødisk familie: Torben Samson flyttede fra Danmark for 23 år siden

Praktiserer unge og ældre i samme familie deres religion forskelligt? Jyllands-Posten sidder med til bords hos en ortodoks-jødisk familie for at finde svaret.

Karin og Torben Samson mødte hinanden i Danmark, men fandt først sammen, da de begge var flyttet til Israel i 1990'erne. »Hunden, den er min,« siger Karin Samson. »Ja, den er ikke min« tilføjer hendes mand. Men en time senere har mopsen alligevel fået plads på skødet af ham. Der er forskel på, hvor strikse familiens to generationer er med at følge de jødiske forskrifter, når det kommer til mad og beklædning. Fra højre: Elisha Goldstein, Ariel Goldstein, Karin Samson og Torben Samson Bilnøglerne må findes, før Torben Samson kan køre nogen steder. Hoveddøren til familien Samsons hjem. På væggen langs spisebordet hænger en batik, der forestiller en redningsbåd i et oprørshav. Egentlig var det Torben Samsons mor, der lavede billedet i 1950erne som en tak til de mennesker, der hjalp familien med flugten til Sverige. Men siden har efterkommerne leveret det tilbage, og nu hænger det altså her på adressen i Israel. Torben Samsons ældste bog er fra år 1536, og det vil undre, hvis nogen fandt et skønlitterært værk på reolen. Det hele er kulturhistorie, lingvistik og og gamle tryk. Efter en skilsmisse flyttede 71-årige Torben Samson til Israel i starten af 1990'erne.

Fra Jerusalem tager det kun en lille time med buslinje 369 at nå dertil.

Da den stopper, gør chaufføren tegn til, at det er her. Vi er nået til Efrat, og destinationen skulle være kun et hebraisk vejnavn væk. ..

BRANCHENYT
Læs også