Weekend

Ny Tesla-model imponerer med meget høj sikkerhed

Den nye elektriske Tesla Model 3 henter det hidtil bedste resultat hos Euro NCAP.

Den nye Tesla Model 3 får ikke alene fem stjerner, men henter også det hidtil bedste resultat blandt de biler, som Euro NCAP har testet. Foto: Euro NCAP Kia Ceed henter fem stjerner pga. en fodgængernødbremse, som er standard herhjemme. Men det er ikke tilfældet alle steder, hvor den får fire stjerner. Foto: Euro NCAP DS3 Crossback får hevet fem stjerner hjem takket være en sikkerhedspakke, der er grundudstyr på det danske marked, men får fire stjerner på nogle markeder. Foto: Euro NCAP

En topkarakter er ikke bare en topkarakter. Inden for de fem stjerner, som er de maksimale, sikkerhedsorganisationen Euro NCAP uddeler, er der nemlig også gradueringer. Her kan den nye elektriske Tesla Model 3 nu bryste sig af at udfylde rammen med hele 96 pct. inden for kategorien ”Sikkerhedssystemer”. Det er det bedste, som nogen testet bil endnu har opnået, efter at Euro NCAP igen for nogen tid siden strammede kravene, og det er noget, som imponerer Søren W. Rasmussen, der er FDM’s repræsentant i Euro NCAP.

»Der er ikke så meget at sige til testresultatet. Som med Teslas øvrige modeller er der fem store stjerner til den nye Model 3. Kollisionssikkerheden er til topkarakter, og alle de nye sikkerhedssystemer er naturligvis standard. Især den automatiske nødbremse udmærker sig. Både i forhold til bløde og hårde trafikanter. Det er på alle måder en sikker bil, uanset hvilken udgave man vælger. Godt gået af Tesla,« siger Søren W. Rasmussen, der også peger på, at modellen sidste år blev testet til et rekordhøjt resultat af amerikanske The National Highway Traffic Safety Administration (NHTSA). Der er også ros til den nye Skoda Scala med fem stjerner, hvor kollisionssikkerheden på samme måde er i top, det gælder også sikkerhedsudstyr som automatisk nødbremse og vognbaneassistent, der begge er standard. Resultatet placerer Skoda Scala blandt de allermest sikre i klassen af mindre familiebiler.

Kritik af nødbremser

Der er dog også torne i buketten af resultater. Det gælder Kia Ceed og DS3 Crossback, der begge er testet med og uden en sikkerhedspakke. Resultatet er for begge biler henholdsvis fem stjerner og fire stjerner. For Kia Ceed er det en mere avanceret nødbremse i sikkerhedspakken, der gør forskellen. Den danske Kia-importør bekræfter over for FDM, at sikkerhedspakken er standard for alle nye Kia Ceed-modeller i Danmark.

»Det kan ærgre, at Kia som producent lader vigtigt sikkerhedsudstyr som en nødbremse, der bedre kan genkende og bremse for bløde trafikanter og andre biler, være forbeholdt udstyrspakker, der ikke er standard på alle markeder. Det er ikke godt nok. At udstyret er standard i Danmark, er naturligvis positivt, men Kia burde generelt have større ambitioner med sikkerheden i bilerne,« siger Søren W. Rasmussen.

DS3 Crossback har på nogle markeder slet ikke nødbremse, men det er tilfældet for alle modeller herhjemme, der altså har fem stjerner.

»Det er på samme måde kritisabelt, at det ikke er alle modeller, som har nødbremse på alle markeder. Men det kommer vi over inden for to år, hvor EU kræver, at der skal være det i alle nye biler,« siger Søren W. Rasmussen.

Mercedes B-Klasse og Mercedes GLE fik ligeledes fem stjerner.

Læs også