Weekend

Alfa tvinges til at rydde op i antallet af modeller

Nye krav til afkast gør, at Alfa dropper flere planlagte modeller.

Afløseren til Alfa 8C er droppet, og det samme er en ny GTV. Foto: Alfa Alfa Giulietta er en af markedets ældste biler og udgår formentlig helt næste år. Foto: Alfa Alfa Giulia og Stelvio har fået et meget lille facelift netop nu, men bilerne har ikke solgt som forventet. Foto: Alfa

Længe nok havde konkurrenter som Audi, BMW og Mercedes jaget italienske Alfa rundt i manegen. I sommeren 2015 satte italienerne derfor en stor offensiv i gang, der skulle stoppe det historiske mærkes nedtur, og med en serie kraftige stød ville man øge salget fra dengang 70.000 til 400.000 biler årligt.

Den første model var Giulia, fulgt af Stelvio for tre år siden. Siden er der ikke sket noget, ud over at man aldrig har været i nærheden af de lovede salgstal og dermed heller ikke har haft udsigt til at få en forrentning af 1 mia. stor investering.

Planlagt portefølje af modeller

Alfa Giulia

Alfa Stelvio

Alfa Tonale (kompakt SUV)

Alfa meget lille SUV

Alfa her dermed droppet planer om:

En stor SUV, to sportsvogne, en ny Giulietta

Fiat Chrysler Automobiles, i daglig tale kaldet FCA, der står bag Alfa Romeo, vil derfor skalere produktplaner tilbage, så man dropper to planlagte Alfa-sportsbiler og en stor SUV, mens en afløser til den aldrende Giulietta også skulle være droppet. Det skriver branchebladet Automotive News Europe.

Den lille Mito er for længst forsvundet, og det samme gælder roadsteren 4C.

FCA’s reviderede plan for Alfa betyder, at en afløser til 8C coupé med over 700 hk ikke bliver til noget, men måske dukker den op hos Maserati i stedet, mens en ny GTV, baseret på Giulia, men med over 600 hk heller ikke kommer for en dag.

Ingen Giulietta

Giulietta, der har været i produktion siden 2010, vil sandsynligvis blive udfaset til næste år.

I fremtiden vil Alfa have fire modeller: Giulia, Stelvio, en ny kompakt SUV, Tonale, som allerede er vist i konceptform, og en endnu mindre SUV.

Giulia og Stelvio får et facelift i 2021 ifølge et diagram, der er vist til analytikere. Den kompakte SUV lanceres i 2021, og den lille SUV i 2022.

FCA’s administrerende direktør, Mike Manley, afslørede planerne om at “refokusere” Alfa Romeo under bilproducentens regnskabsaflæggelse.

»Jeg tror grundlæggende på mærket, men vi skal sørge for, at enhver investering, vi foretager, giver et passende afkast,« sagde Manley ifølge Automotive News.

Han sagde, at han forventer, at Alfas nøglemarkeder fremover vil være Europa, USA, Kina og Japan.

Også elbiler

Alfa tilføjer også helelektriske og hybridbiler – modeller, der er nødvendige for at opfylde fremtidige mål for reduktion af emissioner – men i mindre skala.

Den lille SUV, som er på vej, vil omfatte en batterielektrisk version, mens den kommende Tonale må nøjes med en plug-in hybridvariant.

Ingen elektrificeret version af Giulia eller Stelvio er angiveligt inkluderet i planen.

FCA-PSA-fremtid

Det er endnu ikke klart, hvordan Alfas fremtid vil ændre sig, efter at den planlagte fusion af FCA med franske PSA finder sted.

PSA-direktør Carlos Tavares, der ville være administrerende direktør for den fusionerede gruppe af bilmærker, planlægger at beholde alle 13 af de mærker, der i øjeblikket sælges af de to bilproducenter.

»Jeg ser, at alle disse mærker uden undtagelse har én ting til fælles: De har en fantastisk historie,« fortalte Tavares Frankrigs BFM-tv-selskab.

Lyt også til Jyllands-Postens bil-podcast ”Bilradio”

Læs også