Weekend

Weekend-getaway og nyt naturmuseum: Det skal du opleve i Danmark i 2020

Lange kysttrækninger og små øsamfund. Hvor skal man tage hen, hvis man vil opleve lidt af alt det, som Danmark har at byde på? Direktør for Visit Aarhus Pia Lange Christensen og direktør for Visit Copenhagen Mikkel Aarø-Hansen giver hver fem anbefalinger til, hvad du kan opleve i 2020.

Artiklens øverste billede
Skovtårnet i Camp Adventure i Rønnede. Arkivfoto: Philip Davali

Et pusterum. Det kan vi alle have brug for, når der går for meget hverdag i hverdagen.

Heldigvis behøver man hverken at tage campingvognen til Gardasøen eller flyvemaskinen til De Kanariske Øer for at få sig en god rejseoplevelse. For lige rundt om hjørnet er der både flot natur, spændende kultur og gastronomiske oplevelser.

Vi har spurgt direktørerne for Visit Copenhagen og Visit Aarhus, hvor de vil anbefale, at man tager hen i 2020, hvis man vil opleve lidt mere af kongeriget Danmark. Den eneste spilleregel var, at de ikke måtte vælge oplevelser fra deres eget område – og den var de helt med på.

De opfordrer bl.a. til at kombinere byliv med naturoplevelser – for man skal udnytte, at der er korte strækninger mellem det meste.

Pia Lange Christensen,
direktør for Visit Aarhus

Naturkraft ved Ringkøbing

»I midten af 2020 åbner Naturkraft i Ringkøbing. Jeg synes, at naturens kræfter er fascinerende. Den kan flytte klitter, skubbe vandmasser og æde huse. Naturkraft tager udgangspunkt i den lokale natur og giver indsigt i naturens kræfter og menneskets samspil. Det er en god måde at gøre klimadiskussionen synlig og skabe rum for, at man kan snakke om naturens ressourcer og menneskets behov. Jeg glæder mig i hvert fald til at komme på besøg.«

Skovtårnet i Sydsjælland

»På rekordtid er skovtårnet i Sydsjælland blevet populært. Og det forstår jeg virkelig godt. Det er fantastisk at bevæge sig op over trækroner og det travle menneskeliv, mens man nyder udsigten og lydene. Og så er det også fantastisk smuk arkitektur. Jeg ærgrer mig grøn og blå over, at vi ikke selv fik den idé. Det kunne være en fantastisk naturoplevelse ved søerne og skovene i Søhøjlandet.«

Nationalpark Thy

»Nationalpark Thy er et af mine yndlingssteder, hvis jeg skal have mig en naturoplevelse. Det meste af Danmarks natur er lavet til landbrug, så de vilde nationalparker er små perler i landet. Her er der kyst, klitter, søer og vilde dyr. Det er befriende at blive blæst igennem og mærke, hvor barsk og rå naturen kan være. Jeg vil anbefale en dagstur med gode vandresko, madpakker og vindjakke.«

Kronhjort brøler i Nationalpark Thy. Arkvivfoto: Jan Skriver

Helsingør

»Helsingør er spækket med danmarkshistorie. Det er på samme tid en moderne kulturby og en by med dybe rødder i den danske historie med Kronborg, Shakespeare og det nye søfartsmuseum. Sidstnævnte er virkelig gode til at fortælle om Danmarks rolle som søfartsnation gennem tiderne – så hele familien bliver underholdt. Og så har de været formidable til at bruge naturen i deres arkitektur. I Helsingør kan jeg sagtens få flere dage til at gå.«

Københavns gader

»Selv om København har mange fine attraktioner, så nyder jeg allermest at slentre ned gennem de forskellige brokvarterer. På kort afstand møder man en masse spøjse mennesker og bevæger sig rundt i en masse dufte og lyde. Man kan gå fra Refshaleøen og til Christianshavn, hvor man kan besøge Christiania og slentre videre ind i byen. Og så nyder jeg selv at holde en kaffepause på en af byens mange caféer, mens jeg kigger på alle dem, der haster forbi.«

Mikkel Aarø-Hansen,
direktør for Visit Copenhagen

Odense og Ærø

»Jeg holder meget af Odense. Her er hovedattraktionen selvfølgelig H. C. Andersen, men byen byder også på en masse kringlede gader og en stærk kultur omkring begivenheder og traditioner. Og så er det oplagt at kombinere Odense med en tur til Ærø om sommeren, hvis man har brug for en lille weekend-getaway. På Ærø føles det, som om tiden er gået i stå, og man kommer helt ned i tempo. Det er tydeligt at mærke, at det er et gammelt fiskerisamfund, for der et skønt havnemiljø. Og meget venlige mennesker.«

På Ærø føles det, som om tiden er gået i stå. Man kommer helt ned i tempo.

Mikkel Aarø-Hansen, direktør for Visit Copenhagen

Moesgaard Museum ved Aarhus

»I det hele taget er Aarhus utrolig rig på verdensklassekultur. Men jeg vil alligevel fremhæve Moesgaard Museum, der ligger i et fantastisk naturområde, der er tænkt ind i arkitekturen. Og så er der nogle virkelig spændende udstillinger. Eksempelvis Pompeji-udstillingen, hvor de har fået genstande hjem fra Italien, så publikum kan komme med ind i Pompeji, som byen var inden katastrofen i Napolibugten i år 79, hvor den gik til grunde efter et vulkanudbrud.«

Fra den aktuelle Pompeji-udstilling på Moesgaard Museum. Foto: PR

Gudenåen ved Ry

»Som barn er jeg kommet meget ved Gudenåen – og det gør jeg stadigvæk så ofte som muligt, da min familie har et sommerhus i Ry. Her er der et helt unikt å-system og et stort naturområde med bakker og skov. Jeg vil anbefale, at man bruger et par dage, hvor man tager på kanotur, vandrer og fanger fisk til aftensmaden. Og så er det jo oplagt at kombinere med en tur til Aarhus. Mine børn elsker det.«

Sønderborg

»Sønderborg er en fantastisk by med et gammelt slot og en hyggelig bymidte tæt ved vandet. Der er en stærk universitetskultur i byen, så der er mange unge mennesker, og der sker en masse. Desuden ligger byen lige op ad Tyskland, så der er en del historie, der relaterer sig til forholdet mellem de to lande. Mange af beboerne taler både flydende tysk og sønderjysk, så det føles lidt, som om man er i et andet land. Jeg vil anbefale, at man kommer til deres ringriderfest om sommeren, for så er der virkelig mulighed for en oplevelse – og en saftig pølse.«

Møns Klint

»Sommetider glemmer vi, at vi ikke behøver at rejse til den anden ende af verden for at få en unik naturoplevelse. Selv om vejret ofte er bedre i Thailand, så er Møns Klint en helt speciel oplevelse, som mange kommer langvejs fra for at opleve. De kridhvide klitter, der løfter sig over det turkisgrønne hav langs kysten, er virkelig en oplevelse. Og så har de fået et besøgscenter, hvor man kan lære om klinten, og det der ligger indeni. Man kan eksempelvis kombinere Møns Klint med Stevnsfort og overnatte på en af de mange herregårde i området.«

Top job

Forsiden lige nu

Anbefalet til dig

Giv adgang til en ven

Hver måned kan du give adgang til 5 låste artikler.
Du har givet 0 ud af 0 låste artikler.

Giv artiklen via:

Modtageren kan frit læse artiklen uden at logge ind.

Du kan ikke give flere artikler

Næste kalendermåned kan du give adgang til 5 nye artikler.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke gives videre grundet en teknisk fejl.

Ingen internetforbindelse

Artiklen kunne ikke gives videre grundet manglende internetforbindelse.

Denne funktion kræver Digital+

Med et Digital+ abonnement kan du give adgang til 5 låste artikler om måneden.

ALLEREDE ABONNENT?  LOG IND

Denne funktion kræver abonnement

Med et abonnement kan du lave din egen læseliste og læse artiklerne, når det passer dig.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke tilføjes til læselisten, grundet en teknisk fejl.

Forsøg igen senere.

Del artiklen
Relevant for andre?
Del artiklen på sociale medier.

Du kan ikke logge ind

Vi har i øjeblikket problemer med vores loginsystem, men vi har sørget for, at du har adgang til alt vores indhold, imens vi arbejder på sagen. Forsøg at logge ind igen senere. Vi beklager ulejligheden.

Du kan ikke logge ud

Vi har i øjeblikket problemer med vores loginsystem, og derfor kan vi ikke logge dig ud. Forsøg igen senere. Vi beklager ulejligheden.