Weekend

Top-5: Kom med til verdens vildeste karnevaller

Karnevalsæsonen er nu for alvor i gang, og over hele verden bliver den kristne fasteperiode fejret med fest, trommer og dans i gaderne. Her er fem af de største og festligste karnevaller i både Europa og på den anden side af Atlanten.

I Rios Sambódromo kan du både opleve vilde kostumer og de dygtigste dansere. Foto: Getty Images

1 Verdens største fest

Dunkende sambarytmer, letpåklædte dansere i titusindvis og fantasifulde vogntog med kæmpefigurer er faste ingredienser, når verdens største karneval 21.-26. februar forvandler den brasilianske storby Rio de Janeiro til en gigantisk fest med millioner af deltagere. Sambaparaden i Sambódromo, et stadion bygget til lejligheden, er karnevallets højdepunkt. Her konkurrerer Rios bedste sambaskoler mod hinanden i optog, hvor hver skole er repræsenteret af flere tusinde dansere. Sejren går til den skole, der præsterer bedst i forhold til kriterier som tema, kostumer, dansefærdigheder, sambasange og helhedsindtrykket af paraden. Sideløbende med den organiserede konkurrence er der store og små optog og gadefester, blocos, overalt i Rio. Brasiliens karnevalstraditioner har rødder i Middelalderens Europa, som fandt vej til det sydamerikanske land sammen med portugiserne. Siden fik karnevalsfejringen sin særlige brasilianske variant med inkorporeringen af slavernes afrikanske kulturelementer, herunder især sambamusikken.

2 Mardi Gras i New Orleans

New Orleans’ særlige karnavalsfejring, Mardi Gras, er kulminationen på karnevalssæsonen i den amerikanske sydstat Louisiana. Traditionen har rødder tilbage i de første franske nybyggeres kolonisering af området i starten af 1700-tallet. I starten blev karnevallet afholdt af lukkede karnevalsselskaber, som typisk bestod af samfundets spidser, men efterhånden rykkede festen ud på gaden, hvor alle kunne være med. I dag tiltrækker Mardi Gras tilskuere fra hele verden, som kan beundre de fantasifulde vogntog med ekstravagant udsmykning og blive blæst igennem af de store marchorkestre. Hovedparaden finder sted 25. februar, men der er flere optog i måneden op til.

3 Europas største

Op imod 1 mio. mennesker – mere end Tenerifes samlede indbyggertal – danser i gader og stræder i øens hovedby, Santa Cruz, når Europas største karneval er på sit højeste. Festlighederne skydes for alvor i gang med optoget La Cabalgata Anunciadora, hvor karnevallets dronning køres gennem byen på et stort køretøj fulgt af optog med syngende klovne og dansere i massevis. Karnevallets afslutning markeres med den sære begivenhed Sardinens Begravelse. Det er et kæmpe sørgeoptog for en afdød sardin lavet af stofrester, der til slut brændes af. Et særligt aspekt af Santa Cruz-karnevallet er en tradition med, at kønnene skifter tøj, så mænd går i kvindetøj og omvendt. Hele karnevalsperioden løber fra 19. februar til 1. marts.

4 Karneval på kanalerne

Karnevallet i Venedig, Carnevale di Venezia, er et af de ældste karnevaller i verden. Kilder taler om begivenheden helt tilbage i år 1268. Karnevallets midtpunkt er Markuspladsen, hvor kåringen af de flotteste kostumer finder sted, men fester, gadeteater, koncerter med barokmusik, baller og optog foregår overalt i byens piazzaer, palazzoer, kirker og kanaler. Optoget af gondoler med udklædte festivalgæster i klassiske venetianske masker, trekantede hatte og overdådige balkjoler i hovedkanalen, Canal Grande, er et spektakulært syn. Karnevallet starter i år den 8. februar og løber frem til den 25. februar.


5 Farvel til kød i Køln

I den tyske storby Køln kan man opleve et af Europas største karnevaller, som har udviklet sine egne karnevalstraditioner siden Middelalderen. Festlighederne topper med den store parade på den såkaldte Rosenmontag, som bliver anført af en prins, en bonde og en jomfru (ofte en mand i kvindetøj). Karnevalkulturens vilde fester stammer helt tilbage til de førkristne fejringer af forårets komme, mens kirken senere forsøgte at indarbejde de hedenske skikke i kristne traditioner. Karnevallet indvarsler traditionelt fastens komme i perioden indtil påske, deraf navnet karneval, carne vale, som betyder farvel til kød. Karnevalsperioden i Køln ligger i år fra 20. til 28. februar.

BRANCHENYT
Læs også