Weekend

Snart kan det være slut med at ryge hash i Amsterdam

I kampen mod masseturismen retter myndighederne nu blikket mod byens coffee shops. Et cannabisforbud for turister er under overvejelse.

Mange turister besøger Amsterdam pga. de berømte coffee shops. Foto: Yadid Levy. Et forbud for turister på Amsterdams coffee shops er et våben i kampen mod overturisme. Foto: Yadid Levy

Hvis turister fik forbud mod at købe cannabis i Amsterdams coffee shops, ville det nedbringe turismen i byen væsentligt, indikerer en undersøgelse fra det hollandske kontor for research, information og statistik ifølge euronews.com.

En tredjedel af de udenlandske turister i Amsterdam ville således være mindre tilbøjelige til at vende tilbage til byen, hvis de ikke kunne få adgang til byens coffee shops, og 11 pct. ville slet ikke vende tilbage. Netop den tendens ser Amsterdams borgmester, Femke Halsema, som en oplagt mulighed for at bremse strømmen af turister i hovedstadens berygtede Red Light District. Derfor er det et af hendes argumenter for at nedbringe antallet af coffee shops.

Forbud kan halvere turiststrøm fra visse lande

Det er især briter, tyskere og franskmænd, der giver udtryk for, at et adgangsforbud for turister på Amsterdams coffee shops ville holde dem væk. Hele 50 pct. af de tyske, 45 pct. af de franske og 44 pct. af de britiske turister giver i undersøgelsen udtryk for, at de ikke længere ville besøge den hollandske hovedstad, hvis forbuddet bliver en realitet. 42 pct. af briterne ville komme sjældnere til Amsterdam, mens det samme gælder 36 pct. af tyskerne og franskmændene. De adspurgte i undersøgelsen er mellem 18 og 35 år, og et flertal af respondenterne ser netop de mange coffee shops som en af hovedårsagerne til at besøge den hollandske hovedstad, skriver euronews.com.

Amsterdam er de seneste år blevet så populært et turistmål, at antallet af turister ifølge CNN ventes at stige til 42 mio. i 2030. For at sætte det tal i perspektiv huser byen aktuelt 1.149.000 indbyggere. Derfor har den hollandske hovedstad allerede indført en række tiltag for at bremse strømmen. F.eks. har man indført en ekstra turistskat fra 1. januar i år, ligesom rundture i The Red Light District blev forbudt ved årsskiftet.

Læs også
Top job