Weekend

Braithwaite udlevede drømmen på Camp Nou - og assisterede Messi

Martin Braithwaite fik lørdag debut for FC Barcelona i en kamp, hvor Lionel Messi stjal opmærksomheden.

Braithwaite giver en høj femmer til Lionel Messi efter 4-0-målet. Danskeren havde absolut en godkendt debut. Foto: REUTERS/Albert Gea Klar til lyndebut. Martin Braithwaite ind. Antoine Griezmann ud. Foto: Albert Gea/Reuters

Efter 72 minutter kulminerede drømmen.

Martin Braithwaite stod klar på sidelinjen, cool og koncentreret, gav et lille dask til Antoine Griezmann, der lod sig udskifte, og så kunne klubbens nye nummer 19 ellers løbe ind til sin første kamp på Camp Nou. Denne gang for klubben, han selv har beskrevet som »den bedste i verden«, nemlig FC Barcelona - og dens fans kvitterede med et jubelbrøl.

Inden da havde Lionel Messi sørget for at trække al spænding ud af kampen. Med argentinerens tre mål i første halvleg var presset en smule mindre på Martin Braithwaite - så meget mindre, som det nu kan blive i FC Barcelona.

Den danske landsholdsspiller greb imidlertid chancen og var involveret i flere farlige situationer. Han lagde bolden til rette for Lionel Messi, der iskoldt gjorde det til 4-0, og lidt senere var Martin Braithwaite tæt på selv at score. Afslutningen blev dog rettet af på målmanden, hvorefter Arthur kunne sparke returen i et tomt mål til 5-0, kampens resultat.

Danskere i Barcelona

Med skiftet til FC Barcelona skriver Martin Braithwaite sig ind i den prestigefyldte klub af danske spillere, der tidligere har tørnet ud for catalanerne.


1. Allan Simonsen (1979-1982), 116 kampe, 40 mål

2. Michael Laudrup (1989-1994), 213 kampe, 47 mål

3. Ronnie Ekelund (1992-1994), 3 kampe

4. Thomas Christiansen (1991-1996 - udlejet fra 1993 og frem), 1 kamp

5. Line Røddik (2016-2018), 23 kampe, 1 mål

For bare 14 måneder siden var Martin Braithwaite ellers en udskældt reserve i Englands næstbedste række. Ikke desto mindre spiller den 28-årige vestjyde nu side om side med Messi, Pique og alle de andre prominente efternavne.

En af dem, der har hjulpet med at gøre drømmen til virkelighed, er Kim Boye. Han bryder sig ikke om at blive kaldt mentaltræner, selv om det ellers virker oplagt. Snarere ser han sig selv som en slags historiefortæller, drømmefanger og energibooster for Martin Braithwaite.

»Jeg plejer at sige, at jeg er salt i suppen. Min indflydelse er lille, men virkningen stor,« siger Kim Boye og slår fast, at hans bidrag til Braithwaite er »hjælp til selvhjælp«.

Sammen arbejder de bl.a. på at få kropssproget til at tale bedre med sindet.

»Det er ikke nok at tro på drømmen, du skal være drømmen,« lyder mantraet, og det kan ifølge Kim Boye overføres direkte til fodboldbanen.

»Hvis du skyder brystkassen frem, får du nogle positive tanker og endorfiner, og du ser stort på dig selv. Men hvis du bukker hovedet og folder skulderne sammen, kan du ikke være nogen stor mand. Så vil du føle dig usikker og begynde at lave fejl.«

Gåpåmodet fejlede da heller ikke noget i Braithwaites debut. For øjnene af knap 67.000 tilskuere lykkedes det ham konstant at true dybt, og allerede på sin første berøring satte han kurs mod baglinjen. Det kunne de lide.

Glem Janteloven

Martin Braithwaite og Kim Boye mødte hinanden for otte måneder siden, og allerede da blev der talt varmt om FC Barcelona. Mødet blev samtidig første kapitel i den historie, som Kim Boye siden har forsøgt at brygge videre på.

»Når man som dansker sætter ord på sin drøm, slår Janteloven til, og så begynder alle skeptikerne at larme. Sådan er hverken jeg eller Martin. Vores fællesnævner er, at vi dyrker en eufori og tør at drømme stort,« siger han.

Han beskriver Martin Braithwaite som mentalt stærk og er sikker på, at han nok skal få succes i den spanske storklub. Derfor kan det umiddelbart godt lyde som om, at målet er nået, og at solstrålehistorien så småt lakker mod enden. Men nej, historiefortællerens arbejde er langt fra slut.

»Martin skal fortsat selv sparke den ind over stregen, men hver gang der kommer en forvirring, skal jeg fjerne den. Vi lever jo i en verden, hvor pressen elsker at stille spørgsmål, og det er noget af den forvirring, vi skal undgå for at skabe balance,« siger Kim Boye.

»Og så skal jeg hjælpe ham med at huske på, at det her bare er helt fantastisk. Det er en drøm, der skal leves, mærkes og føles.«

Denne lørdag eftermiddag lignede Martin Braithwaite bestemt en mand, der gjorde netop det. Levede drømmen.

BRANCHENYT
Læs også