Weekend

”Grænseland” er eminent historiefortælling med folkeoplysende faglighed

Historikeren Poul Duedahl fortæller historien om grænselandet i sin egen ret.

En dansk grænsegendarm hilser på en sønderjyde ved den nedlagte grænseovergang Frederikshøj mellem Kolding og Christiansfeld. I vejsiden et efterladt skilt fra den nyligt overståede folkeafstemning.

”Se filmen – læs bogen” er et mundheld med diskret antydning af, hvor de litterære vitaminer kan hentes. I en genforeningssammenhæng kan en opdateret version lyde ”se tv-serien ”Grænseland” og læs så bogen af samme navn”, for her er der sammenhænge at få om det komplicerede slesvigske spørgsmål, der ifølge den britiske statsmand Lord Palmerstone rummede storpolitikkens version på løsningen af cirklens kvadratur.

Jyllands-Postens tv-anmelder Katrine Sommer Boysen var i bedømmelsen af seriens fire afsnit ikke begejstret for de dramatiserede scener, hvilket hun til gengæld var for brugen af historiske eksperter til at udlægge teksten. I bogen ”Grænseland” af Poul Duedahl udgivet i samarbejde med DR får hun, seerne og læserne den ægte vare. Det er en i 100-året for Genforeningen forløsende vellykket folkeoplysende bog, der i lange stræk er overrumplende i sine jordnære analyser, fordi den fortæller historien om grænselandet i sin helhed...

BRANCHENYT
Læs også