Weekend

Roadtrip på Vestkysten: Oplev det salte, rå Vesterhav og det liv, der rundes af havet

Hvis du følger Vestkysten fra Esbjerg til Hirtshals i bil, kommer du helt tæt på den vilde natur og upolerede kultur, som kendetegner det forblæste område. Langs ruten kan man stoppe op i både livlige fiskerihavne og klassiske badebyer.

Fra Hanstholm er der en storslået udsigt til havet vest og nord for byen. Foto: Mette Johnsen

Kan man lide en rigtig havn, der ikke – som de fleste andre havne i Danmark – er bebygget med dyre lejligheder med havudsigt og caffe latte to go til en 50’er, skal man tage en tur til Esbjerg. Her ligger kæmpe skibe i dokhavnen, her møder man havnearbejdere i kedeldragt og hjelm, der kigger op og hilser, og her er det ingen skam at gå til havnegrillen efter en pølse og en cocio til frokost.

Esbjerg Havn blev anlagt i 1868, fire år efter at Danmark mistede Altona Havn ved Hamborg efter nederlaget i 1864. I mange år var fiskeri omdrejningspunktet for både havnen og byens indbyggere. Men fra sidst i forrige århundrede, i takt med at de små kuttere blev erstattet af store aktører i Nordsøen, blev havnen gradvist tømt for fiskere. Allerede i 1960’erne og 70’erne havde havnen været hjemsted for olie- og gasindustrien, da man havde fundet olie i Nordsøen. Og havnen blev base for hele Danmarks offshorevirksomhed...

BRANCHENYT
Læs også