Weekend

Test af soundbaren Sonos Arc

Arc er den første soundbar fra Sonos med Dolby Atmos. Fra blot et enkelt højttalerkabinet får du stor surround i hjemmebiografen. Er det på tide at skrotte dit gamle 5.1-system?

Sonos Arc skaber stor lyd til hjemmebiografen. Foto: Sonos

Soundbar

Sonos Arc

Pris: 6.699 kr.

Højttalere: 11 drivere, Klasse-D, fjernfeltsmikrofoner

Google Assistant, Alexa

Tilslutning: HDMI ARC, Ethernet, Wi-Fi g 2 GHz, AirPlay 2, infrarød

Dimensioner: 87 x 1141,7 x 115,7 mm

Vægt: 6,25 kg

Med Atmos har Dolby skabt en universal surround-teknologi, der kan udnyttes, hvad enten du bruger en smartphone eller har et komplet surround-setup med et væld af højttalere rundt omkring i stuen.

Sonos har taget teknologien til sig med den nye Arc, som er skabt til at skabe stor lydmagi i hjemmebiografen.

Det er uden tvivl Atmos, der er det store salgsargument her. Implementeringen af teknologien adskiller Arc fra forgængeren, Sonos Playbar.

Hele enheden er dog redesignet, ikke bare i det ydre, men også i det indre, hvor højttaleropsætningen er skræddersyet til at udnytte Atmos. Der er i alt 11 højttalere indbygget, heraf to opadrettede til 3D-lyd.

Imponerende surround

Arc er stilren og minimalistisk i sit simple, afrundede design, hvor det tæt perforerede plastik dog skaber en lidt spøjs, nærmest selvlysende, effekt i overfladen. I hvert fald på den hvide model, som vi testede.

Se også: Sonos ønsker forbud mod Googles mobiler, bærbare og højttalere

Den glider ikke desto mindre fint ind i stuens indretning, med det lille, men mærkværdige ”men”, at den leveres med en sort ledning. Hvorfor!?

Der er diskret LED-lys og touchbetjening på toppen af højttaleren, som i øvrigt også understøtter stemmestyring med Google Assistent og Alexa.

Arc kobles på dit hjemmenetværk som enhver anden Sonos-højttaler. Den fungerer dog kun med Sonos’ nye app, så Arc kan ikke være på samme system som de ældste Sonos-produkter.

Tilkobling til tv’et kan udelukkende ske via HDMI ARC (kablet følger med).

Sonos Arc tilpasser lyden den kilde, der er tilsluttet, og har desuden TruePlay, så du nemt kan kalibrere den til dit rum. I appen kan du fintune EQ, vælge nattilstand eller fremhæve stemmer.

Dit tv skal understøtte Atmos for at Arc kan udnytte lydteknologien, og indholdet, du hører, skal være produceret i formatet. Det er dog efterhånden udbredt på de mest populære filmstreamingtjenester. Musiktjenesten Tidal har også netop åbnet op for musik i Atmos.

Se også: Sonos får kæmpe opgradering - Hi-Res lyd og surround

Du løber således ikke tør for indhold lige med det samme, og oplevelsen, når du sender velproduceret Atmos-lyd ind i Arc, er mildt sagt imponerende. Det er selvfølgelig ikke helt det samme som et klassisk 5.1-setup, men du kommer godt nok langt derhenad.

Så får du den rumlende action-bas med

Arc leverer i sig selv et næsten fuldendt lydbillede; dog rækker den ikke ned i de dybeste frekvenser, hvor man får den nervepirrende rumlen i action-scenerne, de ulmende uhyggetoner i gyseren eller den medrivende bas i koncertoptagelsen.

Sammen med Arc har Sonos lanceret en ny subwoofer, Sub. Den giver lige det sidste. Den stilrene enhed fylder pænt, men kan stilles stort set, hvor du ønsker, og den kobles nemt og ubesværet til Arc. Så er der i den grad bas. Resultatet er til at høre (og føle), men prisen på Sub er temmelig pebret.

Sonos Sub: 5.000 kr.

Atmos-teknologien bruger rummets loft og vægge til at kaste lyden rundt, og derfor får du meget af den samme rumlige fornemmelse som i et ”ægte” surround-setup.

Det er imidlertid også muligt at konfigurere Arc til klassisk surround. Tilslut et par One-højttalere og en sub via appen, og du har et komplet, og utroligt vellydende, surroundsystem.

Artiklen er publiceret i samarbejde med altomdata.dk

Læs også
Top job