Weekend

10 år efter atomkatastrofen i Fukushima: Nyt museum er ikke sort turisme, men en del af genopbygningen

I marts 2021 er det 10 år siden, at en gigantisk tsunami skyllede ind over et atomkraftværk ved Fukushima i det nordøstlige Japan og forvoldte ufattelige skader. Journalisten og forfatteren Asger Røjle Christensen har været på besøg og fortæller i ny bog om området og om, hvad der er sket siden.

Smukt vinterlandskab ved Tadami floden i Fukushima, hvor en af historiens værste atomkatastrofer ramte for 10 år siden. Foto. Getty Images Masami Yoshizawas kvæg får lov til at græsse, så længe de lever. Foto: Asger Røjle Christensen Turisme i Namie, en vandretur gennem en næsten forladt by. Foto: Asger Røjle Christensen Før atomulykken var kirsebæralleen i byen Tomioka en af områdets største attraktioner. Foto: Takuto Okamoto Der er højt til loftet i det nye museum om atomulykken, som er åbnet ved byen Futaba. Foto: Asger Røjle Christensen

14 kilometer fra det ødelagte Fukushima-værk går 280 kreaturer på en mark og græsser. Det gjorde de også, den dag ulykken skete.

Bondemanden, den 64-årige Masami Yoshizawa, lod sig straks efter ulykken evakuere. Men så kunne han ikke holde tanken om, at hans dyr gik og sultede ihjel, ud. ..

BRANCHENYT
Læs også