Weekend

Dansk studie: Havet vil stige mere, end FN's klimapanel regner med

Havet vil både stige mere og hurtigere end FN’s klimapanel, IPCC, estimerer, lyder meldingen fra danske forskere.

Artiklens øverste billede
Vi skal næppe frem til 2100, før verdenshavene er steget med over 1,1 meter, lyder det fra flere fronter. Arkivfoto: Per Rasmussen/Ekstra Bladet

Ifølge et nyt dansk studie vil vandet næppe ”bare” stige med op mod 1,1 meter frem mod 2100, som FN’s klimapanel, IPCC, ellers har anslået i sin seneste rapport om vandstand i verdenshavene.

Havet vil nok nærmere stige mere og hurtigere, når klodens temperatur med den nuværende udledning af drivhusgasser sprænger rammerne i Paris-aftalen og stiger til mere end 2 grader over, hvad den var i 1800-tallet.

Sådan lyder vurderingen fra danske forskere, der i et nyt studie har sammenlignet beregninger af fremtidige havstigninger med erfaringer fra 150 års data tilbage i tiden. Det skriver Videnskab.dk.

»Det ser ud, som om de modeller, vi baserer vores havniveaufremskrivninger på i øjeblikket, ikke er følsomme nok. De rammer ganske enkelt ikke den stigningskurve, vi mener at kunne se, når vi sammenligner fremtidsscenarier med observationer, der går bagud i tid,« siger Aslak Grinsted, lektor på Niels Bohr Institutets sektion for Is, Klima og Geofysik ved Københavns Universitet.

Hvis vi fortsætter med at udlede CO2 og andre drivhusgasser i det nuværende tempo, vil havet som et globalt gennemsnit formentlig stige med yderligere 25 cm frem mod 2100, antyder forskernes beregninger.

Det svarer til, at havet som et globalt gennemsnit stiger med cirka 1,35 meter.

Læs også: Derfor vil havet stige tre gange så meget i København som i Oslo

Aslak Grinsted bemærker, at det kan blive endnu værre end anslået i studiet, afhængig af hvordan isen smelter i Arktis og især Antarktis.

»Det er vigtigt at understrege, at vi ikke peger på noget, der er flere meter galt i IPCC’s estimater, og man skal ikke gå fuldstændigt i panik. Men det er vigtigt at have rigtige tal, hvis man skal lave klimatilpasning, og derfor skal modellerne være så realistiske som muligt,« konstaterer Aslak Grinsted.

I dag forudsiger IPCC udviklingen i havenes vandstand ved at se på et væld af forskellige modeller for, blandt andet hvordan iskapper og gletsjere udvikler sig, og hvordan havet bliver opvarmet. Modellerne tegner tilsammen et billede af, hvordan vandstanden vil stige i takt med et forandret klima.

Problemet er, at mange historiske data mangler.

Læs også: Afsmeltningen af Arktis er tredoblet: 7,7 mia. badekar kunne fyldes hver dag

I det nye studie har Aslak Grinsted sammen med sin kollega professor Jens Hesselbjerg Christensen udviklet en forholdsvis simpel metode til at kortlægge den samlede havstigning siden 1850 ved hjælp af forskellige fysiske modeller.

Parrer man forskernes beregninger for havstigninger med forventningerne til den stigende temperatur på grund af menneskets udledning af drivhusgasser, får man en næsten lige linje med en meters havstigning per århundrede, når Jorden passerer 2 graders opvarmning.

»At IPCC-vurderingerne ikke har adgang til analyser af, i hvilken grad klimamodeller sammenligner med observationer af historiske havstigninger, er jo en betydelig mangel, som vi gør opmærksom på i artiklen,« skriver Jens Hesselbjerg Christensen, professor ved Is, Klima og Geofysik på Niels Bohr Institutet, Københavns Universitet, i en mail.

Artiklen er publiceret i samarbejde med videnskab.dk

Top job

Forsiden lige nu

Anbefalet til dig

Giv adgang til en ven

Hver måned kan du give adgang til 5 låste artikler.
Du har givet 0 ud af 0 låste artikler.

Giv artiklen via:

Modtageren kan frit læse artiklen uden at logge ind.

Du kan ikke give flere artikler

Næste kalendermåned kan du give adgang til 5 nye artikler.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke gives videre grundet en teknisk fejl.

Ingen internetforbindelse

Artiklen kunne ikke gives videre grundet manglende internetforbindelse.

Denne funktion kræver Digital+

Med et Digital+ abonnement kan du give adgang til 5 låste artikler om måneden.

ALLEREDE ABONNENT?  LOG IND

Denne funktion kræver abonnement

Med et abonnement kan du lave din egen læseliste og læse artiklerne, når det passer dig.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke tilføjes til læselisten, grundet en teknisk fejl.

Forsøg igen senere.

Del artiklen
Relevant for andre?
Del artiklen på sociale medier.

Du kan ikke logge ind

Vi har i øjeblikket problemer med vores loginsystem, men vi har sørget for, at du har adgang til alt vores indhold, imens vi arbejder på sagen. Forsøg at logge ind igen senere. Vi beklager ulejligheden.

Du kan ikke logge ud

Vi har i øjeblikket problemer med vores loginsystem, og derfor kan vi ikke logge dig ud. Forsøg igen senere. Vi beklager ulejligheden.