Weekend

Cassoulet – striden om en gryderet

Når bønner bliver religiøse: Den sydfranske bonderet luner i en kold tid.

Ingredienserne i cassoulet varierer, men det er under alle omstændigheder en bønneret med kød som eksempelvis pølser, and og lam.

Jeg vil føre Dem til en lille taverne i Rue Vavin, chez Clémence, der kun laver én ret, men den er fantastisk: le cassoulet de Castelnaudary, som indeholder confiterede andelår, bønner og små pølser. For at være god skal den have kogt meget langsomt og i lang tid. Clémences cassoulet har kogt i tyve år. Hun genopfylder potten nogle gange med gås, nogle gange med svinekødsfedt, nogle gange lægger hun en pølse eller nogle bønner i, men det er altid den samme cassoulet …

Sådan beskriver Anatole France sin erindring om en elsket ret med bønner og en del mere. Det er bastant mad, hvad man allerede vil have fornemmet. Og det er ikke en ret til enhver lejlighed. Men netop i denne formørkede fimbulvinter, der veksler med et falskt forår, kan den komme til sin ret (!). Det største problem er egentlig forsamlingsforbuddet, for man skal være mange om bordet, hvis man vil dele den efter fortjeneste...

BRANCHENYT
Læs også