Weekend

Anmeldelse: Den bedste film fra CPH:DOX kan nu ses i biografer over hele landet

Sprød dokumentarfilm fra Færøerne om kunstneriske unge sjæle tiltvinger sig vej til de danske biografer efter succes på festivalen CPH:DOX. Som en lille sart blomst, der finder vej gennem sort asfalt.

”Skål” er kun den anden færøske film i almindelig distribution i danske biografer. Foto fra filmen

Akkurat som de fleste andre steder i verden skal unge mennesker finde deres egne ben at stå på. Mærke verden og finde ud af, hvordan man kan finde sin plads i den. Det gælder også den 21-årige Dania og hendes kæreste, Trygvi. Hun skriver digte, og han kaldes Silvurdrongur (Sølvdreng), når han rapper. Den unge kvinde har en sund livsappetit, men er samtidig tynget i forhold til sin religiøse opvækst. Selv er Dania også religiøs – men måske ikke så fast i troen som familien. Det gælder endnu mindre for Trygvi.

Kan man for eksempel skrive om gryende seksualitet, når man er religiøs? Kan man tro på Gud og samtidig gå sine egne veje? Og hvad vil de mon sige til det hele i menigheden? Spørgsmålene er mange, og det kan være svært at tage spring af den type, de fleste ikke tager, når man er helt ung. Og da især i et lille samfund med godt og vel 50.000 indbyggere, hvilket svarer til indbyggertallet i Roskilde – blot spredt ud over et areal på størrelse med Lolland. Man får klaustrofobi sådan et sted, siger Danias veninde...

BRANCHENYT
Læs også