Weekend

Kongehuset i karet som indledning på den forsinkede fejring af 100-året for genforeningen i Sønderjylland

Dronningen, kronprinsen og prinsen kører søndag i hestetrukket karet over den gamle grænse i Sønderjylland. Samme rute, som dronningens farfar og far red for snart 101 år siden.

Den 10. juli 1920, og kong Christian X har sat sig på den hvide hest Malgré Tout ved Gæstegiveriet Frederikshøj for at ride til den gamle grænse. Samme tur tager hans barnebarn, dronning Margrethe, hans oldebarn kronprins Frederik og hans tipoldebarn prins Christian søndag. Arkivfoto Statsminister Mette Frederiksen besøgte forrige sommer Sønderjylland i anledningen af 100-året og kiggede på portrætter af personligheder, der var afgørende i den danske genforening – heriblandt dronning Ingrid. Søndag er Mette Frederiksen atter i Sønderjylland – denne gang som del af kongehusets besøg i forbindelse med genforeningsjubilæet. Foto: Mads Nissen

Der bliver heste, Dannebrog, en dronning, to prinser, en forbundspræsident, sang, musik og dans at komme efter i Sønderjylland søndag. Her markerer landsdelen med et års forsinkelse på grund af corona 100-året for genforeningen af Sønderjylland i 1920. Det sker med et omfattende, højtideligt og festligt program fordelt på fire sønderjyske byer.

Dagen begynder historisk kl. 10, hvor dronning Margrethe sammen med sin ældste søn, kronprins Frederik og sit barnebarn prins Christian i hestetrukket karet kører turen på landevejen ved Frederikshøj nord for Christiansfeld. Her passerer kareten og følget gennem den nydesignede æresport, tegnet af det københavnske arkitektfirma A-A Collective, som vandt designkonkurrencen udskrevet af Kolding Kommune. ..

BRANCHENYT
Læs også