Weekend

Forskere tvivler ikke: Både de gamle og nye brændeovne er sundhedsskadelige

Regeringen vil give kommunerne mulighed for at forbyde brændeovne fra før 2008. Men de nyere brændeovne forurener også »grotesk meget« og øger risikoen for en lang række sygdomme. Brændeovne burde derfor helt forbydes i byerne, mener forskere.

Gamle brændeovne menes at udlede op mod fem gange så mange skadelige partikler som de nye brændeovne. Men i sidste ende er begge farlige, lyder det fra eksperter. Arkivfoto: Per Folkver Skiftende regeringer er gået i krig med brændeovne, men ingen gør nok, hvis man spørger to forskere. Arkivfoto: Olivia Loftlund Miljøminister Lea Wermelin (S) svarer på forskernes kritik. Arkivfoto: Jens Dresling

Regeringen vil gøre de større byer grønnere. Som led i det nye klimaudspil vil regeringen derfor skrotte 220.000 af de brændeovne, der er produceret før 2008. De ældre brændeovne er nemlig en stor klimasynder. I 2008 indførte man derfor et krav til partikeludledningen af alle nye brændeovne.

De ældre brændeovne menes at udlede op mod fem gange så mange skadelige partikler som de nyere brændeovne. Men det betyder ikke, at man fjerner sundhedsskaden ved at opdatere til en ny brændeovn. Det fastslår Kåre Press-Kristensen, der er ekstern lektor i partikeludledning ved DTU og seniorrådgiver ved Rådet for Grøn Omstilling: ..

Læs også