Weekend

Jeff Daniels er fremragende i den barske dramaserie ”American Rust”

Ny amerikansk dramaserie er bedst i sin skildring af en by fyldt med fattigdom og armod.

Jeff Daniels og Maura Tierney spiller hovedrollerne som Del og Grace i den dystre tv-serie om livet i den lille by Buell, der er fyldt med smertestillende stoffer. Foto: Paramount

De fleste er bekendt med det amerikanske bibelbælte som betegnelse for det område i det sydøstlige USA, hvor den konservative protestantiske kristendom står for både den moralske og politiske diskurs. Men færre kender det amerikanske rustbælte, der dækker over nordøstlige stater som Ohio, Pennsylvania og Indiana, der traditionelt set har beskæftiget størstedelen af staternes indbyggere i stål- og kulindustrien. Ikke overraskende har disse industrier siden 1980’erne oplevet en markant nedgang og efterladt familier og statskasser i stadig større pengenød.

Den amerikanske rust i Dan Futtermans rammende dramaserie ”American Rust” er en metafor for dette forfald, der sætter sine aftryk i alle tilværelsens aspekter i den lille fiktive, men meget autentiske by Buell i Pennsylvania. ”American Rust” er en serieversion af Philip Meyers debutroman af samme navn fra 2009, og selv om romanens handling er flyttet fra 00’ernes finanskrise til nutidens efterdønninger af den, er utrygheden og det bundløse underskud stadig til at tage at føle på. ..

Læs også