Weekend

Forskere har målt den koldeste vinter nogensinde på Antarktis

Forskere har målt den koldeste middeltemperatur nogensinde på Antarktis på minus 61,1 grader ved amerikansk polarbase. Den ekstreme kulde på sydpolen står i skarp kontrast til den nordlige halvkugle, der har haft en ekstraordinær varm sommer.

Middeltemperaturen ved den amerikanske Amundsen-Scott South Pole Station ved den geografiske sydpol i Antarktis har målt den laveste middeltemperatur siden målingerne begyndte i 1957. Foto: Handout/Reuters

Efter seks måneders mørke er solen igen at skue på horisonten på det sydlige kontinent Antarktis, der i år har oplevet den koldeste vinter nogensinde målt.

På den amerikanske forskningsstation Amundsen–Scott South Pole Station, der er beliggende ved den geografiske sydpol, er middeltemperaturen for vinterperioden fra april til september målt til 61,1 frostgrader. Det skriver The Washington Post.

Det er den laveste middeltemperatur målt ved Amundsen–Scott basen siden man begyndte at måle temperaturen i 1957.

I forhold til de seneste 30 års gennemsnit er denne temperatur 2,5 grader lavere end den normale middeltemperatur ved Amundsen-Scott, og slår dermed den tidligere rekord fra 1976, der lyder på minus 60,6 graders kulde.

De ekstremt kolde temperaturer har medvirket til at havisen omkring Antarktis denne vinter har haft det femtehøjeste udbredelsesområde nogensinde målt. I slutningen af september målte den russiske forskningsbase Vostok en temperatur på minus 79,4 grader.

Den laveste temperatur nogensinde målt på Antarktis var den 21. juli 1983, hvor termometret på Vostok-basen målte svimlende 89,2 frostgrader.

Kulden over Antarktis denne vinter skyldes ifølge klimatologer fra det amerikanske rumagentur Nasa en ring af særligt stærke polarvinde i det atmosfæriske lag stratosfæren, et sæsonfænomen kendt som polar vortex.

Forskerne påpeger dog, at de rekordlave temperaturer på sydpolen på ingen måde negligerer den globale opvarmning, og at temperaturerne på Antarktis kan svinge meget alt after de atmosfæriske forhold, og fordi kontinentet generelt er følsomt over for eksterne påvirkninger, hvilket kan give ekstreme udsving i blandt andet temperatur.

»Selvom en kold vinter er interessant, så ændrer det ikke på den overordnede tendens, at klimaet på Antarktis i det lange træk bliver varmere,« skriver Eric Steig, professor i atmosfærefysik ved The University of Washington, til The Washington Post.

Den rekordkolde vinter ved Sydpolen står i stærk kontrast til den ekstreme sommer på den nordlige halvkugle, der både bød på rekordvarme, voldsomme oversvømmelser og kraftige orkaner.

Antarktis har som det eneste sted på Jorden været koldere end normalt i løbet af perioden juni - august , mens den nordlige halvkugle oplevede den næstvarmeste sommer i vejrhistorien, viser data fra Nasas vejrsatellitter.

Varmen på den nordlige halvkugle er fortsat ind i oktober, hvor Iran, Sydkorea, Marokko ifølge den skotske meteorolog Scott Duncan alle har målt nye varmerekorder for oktober måned.

Læs også
Top job