Weekend

Museumssamarbejde mellem Aros og Tate bekræfter Turner som en tidløs kunstner

Anmeldelse: Lyset, disen og fortællingen om kunstnerens samtid udgør klangbunden i den engelske maler J.M.W. Turners fænomenale og skelsættende værkforløb. Kapitler af fortællingen rulles nu blændende ud på Aros i Aarhus.

Kaskader af sublimt lys møder beskueren i dette maleri med motiv fra Spoleto i Italien. Foto: Tate

Jeg husker ret tydeligt, at jeg første gang stiftede bekendtskab med den engelske maler Joseph Mallord William Turner, da jeg som ganske ung besøgte Tate Gallery i London. Jeg havde ganske vist set gengivelser af Turners værker i kunstbøger, men disse kunne begribeligvis ikke på nogen måde matche de ofte grandiose værker i virkeligheden.

Hvad der i øvrigt undrede og imponerede mig mest, var, at Turner tilsyneladende skabte de mest epokegørende værker i et tidsafsnit, jeg havde regnet med var langt senere. I et forbløffende samarbejde mellem Tate i London og Aros i Aarhus får man således bekræftet, at de malerier og akvareller, som Turner fremstillede i 1840’erne, blev skabt, da kunstneren befandt sig i sit livs efterår. Ikke desto mindre fremstår de i dag med al den vitalitet og lysfylde, som jeg husker dem fra besøget på Tate i 1970’erne. ..

Læs også
Top job