Weekend

Mand og tyr - bag om tyrefægtningen

Tyrefægtning i Spanien har sine rødder i det gamle Grækenland og Mesopotamien. I middelalderen dyrkede adelen tyrefægtning fra hesteryg som en slags jagt. På trods af modstand og protester lever sporten og ritualerne i bedste velgående. Udfaldet er som regel forudsigeligt, men i juli blev en matador dræbt som den første i 16 år.

Artiklens øverste billede
Det kræves mandsmod at stille sig op mod 600 kg vilddyr, men udfaldet er som regel forudsigeligt. Foto: Martin Thomas

Tyren står stille over for tyrefægteren – toreroen – der udfordrende bøjer overkroppen bagover og strækker sin røde kappe frem mod tyren. Der er dødsens stille, selvom der sidder 12.000 mennesker i arenaen.

Tyrefægteren laver et lille ryk med hånden, tyren angriber, han styrer den med kappen i en halvcirkel omkring sig uden at flytte fødderne, så han igen har front mod tyren, der atter angriber – fire gange lykkes det for ham at gentage manøvren, i fuld balance, roligt og rytmisk. Hver gang kvitterer publikum med et stadigt mere rungende “olé”, inden han paralyserer tyren ved at løfte kappen højt over dens hoved og vende ryggen til den.“Oléeee”.

Det kræves mandsmod at stille sig op mod 600 kg vilddyr, men udfaldet er som regel forudsigeligt. Foto: Martin Thomas

Publikum klapper, og hornorkestret sætter i med en pasodoble. To ældre herrer med bredskyggede córdobahatte og cigarer nikker anerkendende: “Knægten har stil”. Med ét standser musikken, og tyrefægteren stiller sig an til at dræbe: med kården sigter han mod det bløde sted i tyrens nakke, hvor kården kan gå lige igennem til hjertet. Igen er der stille før det rituelle drab skal finde sted. Tyreofringen, der mildner guderne og giver frugtbarhed til jord og kvinder. Men som i dag højst giver mening som et ritual, der bekræfter menneskets dominans over dyret, intelligensen over for den rå urkraft, elegancen over for det utæmmede instinkt.

600 kilo vilddyr
Men det er ikke kun derfor, tyrefægtning tiltrækker. Det er fascinationen af at være tæt på døden, som når knivkasteren i cirkus tager bind for øjnene. Men i cirkus er der fuld kontrol, alt er nøje indstuderet. I tyrefægtning er der den ubekendte faktor: tyren.

Efter seks år på store åbne marker, hvor tyren ikke har megen kontakt med mennesker, slippes det store dyr løs over for en tyrefægter, der på 20 minutter skal dressere den til at følge kappen. Hele ritualet er nøje tilrettelagt, og det er ikke meningen, at tyren skal overleve – den er født og opdrættet til at dø i arenaen. Alligevel vil enhver, der har set en tyr i øjnene på få meters afstand på en hacienda (bag et hegn selvfølgelig), vide, at det kræver mod at stille sig op ene mand over for 600 kilo muskler bevæbnet med horn.

De ufravigelige ritualer
Tyrefægtningen i Spanien har sine rødder i det gamle Grækenland og Mesopotamien. I middelalderen dyrkede adelen tyrefægtning fra hesteryg som en slags jagt, og i forbindelse med byfester blev tyre sluppet løs på byernes torve, hvor unge mænd kunne vise deres mod. Det var dog først i slutningen af 1700-tallet, at den nu legendariske tyrefægter fra Sevilla José Delgado, med tilnavnet Pepe Hillo, nedfældede de regler for tyrefægtning til fods, der med visse ændringer stadig gælder i dag.

De kendteste matadorer bliver store helte blandt inkarnerede tyrefægterfans. Sevillas arena La Maestranza, er den næstvigtigste arena i verden efter Madrid og den næstældste efter arenaen i Ronda. Foto: Martin Thomas

Hele ritualet følger et fast skema: De tre toreros kommer ind i arenaen med deres hjælpere og hilser på publikum og på præsidenten for tyrefægtningen, der er en slags overdommer. De tre tyrefægtere skal møde hver to tyre, den med længst anciennitet møder første og fjerde tyr.

Tyrefægtning er opdelt i tre akter – den første er tercio de varas: Tyren kommer løbende ind i arenaen – i den store nakkemuskel sidder et kort spyd med opdrætterens farver. Tyrefægteren modtager tyren med sin lyserøde kappe og studerer dens angreb.

To pansrede heste med picadores kommer ind i arenaen – en af dem skal lokke tyren til at angribe og skal plante sin lanse (vara) i nakkemusklen. Såret skal få tyren til at sænke hovedet, og blodtabet skal svække den. Picadoren bliver mødt med buh-råb og piften, hvis han roder for meget rundt i såret. Nu er tyren klar til tercio de banderillas, hvor tyrefægterens hjælpere placerer tre par kulørte spyd med modhager i nakkemusklen på tyren. De skal mødes i løb med tyren og placere spyddene forfra. En dumdristig og farlig manøvre, der altid belønnes med bifald.

Det planlagte drab og den sjældne undtagelse
Så er der klar til sidste akt: la faena. Her skal tyrefægteren møde tyren alene med den lille røde kappe, muleta, og en kårde. Han vurderes på variationen, rytmen og langsomheden i manøvrerne og på, hvor tæt han er på tyren.

Til sidst gør tyrefægteren klar til drabet: sandhedens øjeblik. Orkestret og publikum tier. I total stilhed råber toreroen på tyren, løber frem, den sænker hovedet i angreb på kappen, kården ryger i til skæftet, og tyren vakler rundt, mens hjælperne vifter med deres kapper for at tvinge den hurtigere i knæ. Til sidst vælter den om og får nådesstødet med en kort kniv mellem nakkehvirvlerne.

Ritualet er fuldbyrdet, og publikum vifter med hvide lommetørklæder for at bede præsidenten give tyrefægteren et trofæ for veludført dåd: et øre, nogle gange to ører og en sjælden gang også halen bliver skåret af tyren og givet til toreroen. Igen har mennesket sejret over dyret og tæmmet urkraften.

Men der er undtagelser. Sjældne undtagelser. Lørdag eftermiddag d. 9. juli 2016 blev den 29-årige matador Victor Barrio dræbt, da hans brystkasse gennemboredes af hornene på den tyr, han skulle dræbe. Det skete foran tilskuerne i en arena i byen Teruel – og foran de TV-seere der fulgte med direkte fra begivenheden. Det var første gang i 16 år, at en spansk tyrefægter mistede livet i ringen.

I sol eller skygge – lidt praktisk viden
Heller ikke dette vil mindske begejstringen hos de mest inkarnerede fans af tyrefægtningen. Og skulle man selv være blevet smittet, er her et par gode råd, før man køber en plads på tribunen:

De dyreste billetter er i skyggen, sombra, dernæst sol y sombra (sol og skygge), hvor man må regne med at sidde noget af tiden i solen, og billigst sol.

Det er en som regel medrivende oplevelse at være publikum til tyrefægtning, hvor billetprisen afhænger af, om man sidder i sol eller skygge. En af de kendteste arenaer er Sevilla (billedet). Foto: Martin Thomas

Tyrefægtning med fuldvoksne tyre hedder corrida de toros; de er seks år gamle, og kun fuldt udlærte tyrefægtere må møde dem. Novillada er tyrefægtning med fire år gamle tyre og tyrefægterlærlinge. Rejoneo er tyrefægtning fra hesteryg, der stiller store krav til både rytter og hest. Corridas har den bedste tyrefægtning, mens novilladas kan være et rent sats. Rejoneo savner noget drama, fordi tyrefægteren er i sikkerhed på hesten.

Man kan også opleve tyrene i deres naturlige omgivelser hos opdrættere, enten fra hesteryg eller i bil, hvor man kan komme tæt på dem i indhegninger.

Top job

Forsiden lige nu

Anbefalet til dig

Giv adgang til en ven

Hver måned kan du give adgang til 5 låste artikler.
Du har givet 0 ud af 0 låste artikler.

Giv artiklen via:

Modtageren kan frit læse artiklen uden at logge ind.

Du kan ikke give flere artikler

Næste kalendermåned kan du give adgang til 5 nye artikler.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke gives videre grundet en teknisk fejl.

Ingen internetforbindelse

Artiklen kunne ikke gives videre grundet manglende internetforbindelse.

Denne funktion kræver Digital+

Med et Digital+ abonnement kan du give adgang til 5 låste artikler om måneden.

ALLEREDE ABONNENT?  LOG IND

Denne funktion kræver abonnement

Med et abonnement kan du lave din egen læseliste og læse artiklerne, når det passer dig.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke tilføjes til læselisten, grundet en teknisk fejl.

Forsøg igen senere.

Del artiklen
Relevant for andre?
Del artiklen på sociale medier.

Du kan ikke logge ind

Vi har i øjeblikket problemer med vores loginsystem, men vi har sørget for, at du har adgang til alt vores indhold, imens vi arbejder på sagen. Forsøg at logge ind igen senere. Vi beklager ulejligheden.

Du kan ikke logge ud

Vi har i øjeblikket problemer med vores loginsystem, og derfor kan vi ikke logge dig ud. Forsøg igen senere. Vi beklager ulejligheden.