Weekend

Bag krig, had og rivalisering gemmer sig fodboldens største opgør

Hver gang Real Madrid møder FC Barcelona, bliver der føjet et nyt kapitel til historien om sportsverdenens største rivalisering, der har rødder i tiden omkring den spanske borgerkrig.

Barcelonas Gerard Pique scorede åbningsmålet, da det seneste opgør mellem FC Barcelona og Real Madrid fandt sted den 2. april 2016 på Camp Nou. Kampen endte 1-2. Foto: AP Photo/Manu Fernandez

BARCELONA — Det er topopgøret over alle topopgør. Messi mod Ronaldo. Catalonien mod hovedstaden. Selv om El Clásico er kendt for at danne rammerne for episke fodboldkampe, handler opgørene mellem de to spanske storhold om andet og mere end sport, når de mødes på Camp Nou eller Estadio Santiago Bernabeu. Om politik og regional selvstændighed. Om Catalonien som den italesatte undertrykte og General Francos fascistiske diktatur som undertrykkeren. Den spanske borgerkrigs tabere mod vinderne. Rivaliseringen mellem de to spanske klubber har stået på i mere end 100 år og gør det fortsat – inde på såvel som uden for banen.

I bogen “Kærlighed og had i La Liga” bliver den tidligere FC Barcelona-præsident Joan Gaspart spurgt om netop de to klubbers forhold. Om rivaliseringen mellem de to klubber udelukkende kan ses som en fodboldkamp renset for sociale og politiske vinkler. ..

Læs også
Top job