Greatest hits fra det thaigastronomiske flagskib i Nyhavn
Vi slutter aftenen ved pølsevognen på Kgs. Nytorv. Og det er ikke fordi, maden ikke er forrygende på SEA by Kiin Kiin.
Vores aften på SEA by Kiin Kiin slutter på Café Fodkold på Kgs. Nytorv. Det er ikke fordi, maden ikke er forrygende, for greatest hits fra restauratør Henriks Ydes thaigastronomiske flagskib Kiin Kiin udgør rygraden i konceptet.
Flere retter er faktisk små perler. Eksempelvis den pandestegte foie gras under et skum let som en sky af blommevin og ingefær – mere end den franske kolonisering af Vietnam kunne have håbet at opnå af gensidig kulturel forædling. Tom Yam-suppen kommer opfindsomt med rå nudelpasta i en sprøjte, vi selv tømmer i suppen, hvor galangaen giver en te- og træagtig kompleksitet.
Vinkortet er forholdsvis beskedent, men den moderne vinsmag er tilgodeset med bl.a. udsøgte og meget rimeligt prissatte orangevine. Vi drikker Poggio Bianco på malvasia fra Emilia-Romagna til fornuftige 365 kr., og med lidt parfume i næsen passer den glimrende til de eksotiske smage. Ellers er cocktailkortet et besøg værd i øvrigt.
SEA ligger i bunden af Hotel Nyhavn 71, og det lykkes ikke stemningsmæssigt at undslippe, at vi har at gøre med en hotelrestaurant. Ej heller er der en oplevelsesmæssig dividende i den udenlandske betjening, som ikke ved meget om, hvad der er til salg på menu- og vinkort.
Henrik Yde er produktiv for tiden med et ufatteligt antal nyåbninger undervejs. Men skærer man ind til benet, er hans claim to fame, at han har gjort det thailandske folkekøkken til en moderne gastronomisk disciplin. SEA er et flot vindue til Ydes ambition om nybrug af særligt thailandske men også andre asiatiske smage.
Det er fx svært ikke at knuselske en perfekt passionsfrugtsoufflé, og når man spiser retten af små stykker pocheret hummerkød med avocadocreme og rød karryis kan man ikke lade være med at tænke: »Det her vil jeg have hver dag.«
Men indrømmet – når retten ankommer, kommer indskydelsen også: »Er det her, hvad jeg får for 145 dask?« Vores tjener foreslår tre retter plus en dessert som måden at angribe à la carte-kortet, men det kan langt fra at tilfredsstille en sulten kvinde eller en voksen mand. Der er simpelthen for lidt mad, og vi er kommet ud over den rimelige grænse for, hvor minimale serveringer man kan bede om 145 kr. for.
Så vi må i pølsevognen bagefter, dog med mindet om et smagsmæssigt udsøgt måltid fra et uomgængeligt talentfuldt køkken, der stilsikkert leger med parfumerede smage. Her genfinder man troen på den store værdi af kulturel krydsbestøvning.
SEA by Kiin Kiin
Nyhavn 71, 1051 København K, seabykiinkiin.dk
Priser: Forretter 95-145 kr. Hovedretter 145. Desserter 75-95 kr. Menuer 495 kr.

Denne artikel er leveret af White Guide. Seneste udgave af White Guide kan købes her.