Anmeldelse: Gennemført vegetarisk velsmag midt i Mols Bjerge
Økolandsbyen Friland har siden 2016 huset den vegetariske gourmetrestaurant Moment.
Midt i Nationalpark Mols Bjerge ligger økolandsbyen Friland, der siden 2016 også har huset den vegetariske gourmetrestaurant Moment. Køkkenchefen hedder fra i år René Warn, og med en fortid på bl.a. Kommandanten i København er der dømt alt andet end simple salater.
Der er fuld smæk på smagen, hvor teknikker som syltning, fermentering og røgning transformerer velkendte vegetariske råvarer til nye intense smagsoplevelser med en dybde og kompleksitet, som kun det grønne køkken kan præstere.
Langtidsbraiseret hvidkål får en karamelliseret og sødlig dybde, og saft fra fermenteret kål giver retten mere kraft og en balanceret syre.
Drikkemenuens fine og vinøse øl, Le Sacre fra Ebeltoft Bryghus fanger fint de fermenterede og friske toner, men har det lidt vanskeligt med de søde toner fra kålen.
Værtsparret Morten og Rikke Storm Overgaard er selv på gulvet, og de har styr på både råvarer, tilberedning og vinene i glasset, og bedriver varmt og imødekommende værtskab.
Restauranten er lyst og moderne indrettet i nordisk stil og har udsigt til det nærmest futuristiske drivhus, hvor en stor del af køkkenets råvarer dyrkes i sommerhalvåret.
Desserten sætter flot punktum for et helstøbt måltid med smage af solrig sommer. Syltede vilde blåbær og en frisk og læskende granité på aroniabær møder krystalliseret hvid chokolade, karamel og fed, cremet fåremælksyoghurt. På toppen runder tørrede hybenrosenblade retten af med en let parfumeret og floral sommeraroma.
Et måltid på Restaurant Moment er ganske enkelt en magtdemonstration udi vegetarisk mangfoldighed, og med de bæredygtige principper som en klar underliggende præmis træder velsmagen klart frem på tallerkenen.
