Jyske Bank

Et usædvanligt aktieår går på hæld

2022 har været et meget usædvanligt år på aktiemarkederne. Globalt er aktiekurserne faldet med omkring 17%, og det danske C25-index med 14%. Vi har fået chefstrateg Ib Fredslund Madsen til at tale os igennem de forskellige begivenheder, som markederne har reageret på.

Artiklens øverste billede
Denne artikel er sponsoreret af

Genåbning og antydning af inflation

Året blev slået an i dur: Efter næsten to års covid-19-epidemi begyndte genåbningerne rundt omkring, problemerne med globale forsyningskæder begyndte også at bedres, og markederne så ikke den begyndende inflation som det store problem.

”Allerede i 2021 var vi begyndt at se inflationen stige, men holdningen i begyndelsen af året var, at den var midlertidig og blot skyldtes at forbruget kom i gang efter nedlukningerne. Men inflationen skulle jo vise sig at være årets store negative overraskelse,” siger Ib Fredslund Madsen.

Den perfekte storm

Sidst i februar ramte det, man kan kalde en ’perfekt storm’ aktiemarkederne: Rusland invaderede overraskende Ukraine. Det udløste stor usikkerhed og kortvarig frygt for en atomkrig. Det udløste også en energikrise i Europa, fordi store dele af den europæiske energi stammer fra Rusland. De højere energipriser fik inflationen til at accelerere.

”Selvom vi ikke havde haft invasionen i Ukraine, ville vi stadig have fået en stigning i inflationen, men det gav et ekstra skub. Vi har ikke set højere inflation siden 1980’erne,” siger Ib Fredslund Madsen.

Og så høj inflation er et problem på aktiemarkederne.

Inflation og rentestigninger

”Markedet har ikke pr. definition noget imod inflation, for ofte kan en virksomhed sende prisstigninger videre til forbrugeren og stadig tjene penge. Men i 2022 accelererede inflationen så meget, at det fik centralbankerne til at hæve renterne, og det kan investorerne ikke lide,” forklarer Ib Fredslund Madsen.

Renteforhøjelser er centralbankernes våben mod inflationen, fordi det lægger en dæmper på økonomien. Men det får også aktiekurserne til at falde.

”Når man køber en aktie, køber man jo en andel i en virksomheds fremtidige overskud. Det falder når renterne stiger, og derfor bliver aktier mindre værd,” siger Ib Fredslund Madsen.

Usikkerhed om Kina

Ud over krigen, som påvirkede Europa meget i 2022, er et andet fokuspunkt Kina. De kinesiske aktier er faldet 50% over de seneste to år.

Markedet er både blevet påvirket af landets nultolerancepolitik i forhold til covid-19 og reguleringer af tech-sektoren. Men også situationen mellem Kina og Taiwan, der blev tilspidset i forbindelse med et statsbesøg fra den amerikanske formand for Repræsentanternes Hus, Nancy Pelosi.

”Det udløste kinesiske militærøvelser, som gav nervøsitet i aktiemarkederne. Man kunne jo se en kedelige analogi: Vi troede heller ikke, at Rusland ville invadere Ukraine, og vi tror heller ikke, at Kina vil invadere Taiwan,” siger Ib Fredslund Madsen.

Genvalget af præsident Xi Jinping trykkede kortvarigt de kinesiske aktier, fordi han talte så meget om sikkerheds- og forsvarspolitik og mange straks tænkte på Taiwan.

Ib Fredslund Madsen fortæller dog også, at de kinesiske aktier er steget markant i løbet af efteråret, og at der nu ser ud til at være opblødning på vej i forhold til nedlukninger som følge af nultolerancepolitikken.

Bear Market Rally

2022 har været et såkaldt Bear Market. Bear Market opstår, når markedet falder med 20%, og det er opkaldt efter den nedadgående kurve, som minder om den måde en bjørn angriber på. Det har også givet anledning til fænomenet Bear Market Rally, som er en kortvarig modreaktion. Det sås fire gange i løbet af 2022 fx i sommermånederne, hvor aktiekurserne steg.

”Bear Market Rally udløses, når en række investorer tænker: ’Nu kan det ikke blive værre’ og derfor begynder at købe ind. Så stiger kursen. Men opturen rammer muren, når det fx viser sig at inflationen fortsætter, og centralbankerne ikke er færdige med rentestigninger, som vi fx så det i efter sommeren, hvor markederne faldt igen,” fortæller Ib Fredslund Madsen.

Han fortæller også, at i 2008, der som bekendt var et rigtig dårligt år, var der hele fem Bear Market Rallies, hvor aktierne steg kortvarigt.

Hvad så i 2023?

Spørgsmålet er så, hvad vi kan forvente af det nye år, vi så småt er på vej ind i. Det korte svar er: Det omvendte.

”Hvor vi i 2022 havde en positiv økonomisk vækst og et negativt aktiemarked, bliver det omvendt i 2023. Vi får en negativ vækst med recession i euroområdet og USA og et positivt aktiemarked. Markederne vender typisk før recessionen er slut, og vi forudser, at aktiemarkedet når bunden i starten af 2023. Afkastmålet for 2023 er på beskedne 2% og lidt mere på de såkaldte emerging markets – altså nyere markeder som fx Kina,” siger Ib Fredslund Madsen.

Mere nyt fra Jyske Bank?

Tilmeld dig nyhedsbrevet Jyske Bank Nyt og få løbende nyheder fra Jyske Bank.

Mere som dette

Forsiden lige nu

Andre læser

Giv adgang til en ven

Hver måned kan du give adgang til 5 låste artikler.
Du har givet 0 ud af 0 låste artikler.

Giv artiklen via:

Modtageren kan frit læse artiklen uden at logge ind.

Du kan ikke give flere artikler

Næste kalendermåned kan du give adgang til 5 nye artikler.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke gives videre grundet en teknisk fejl.

Ingen internetforbindelse

Artiklen kunne ikke gives videre grundet manglende internetforbindelse.

Denne funktion kræver Digital+

Med et Digital+ abonnement kan du give adgang til 5 låste artikler om måneden.

ALLEREDE ABONNENT?  LOG IND

Denne funktion kræver abonnement

Med et abonnement kan du lave din egen læseliste og læse artiklerne, når det passer dig.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke tilføjes til læselisten, grundet en teknisk fejl.

Forsøg igen senere.

Del artiklen
Relevant for andre?
Del artiklen på sociale medier.

Du kan ikke logge ind

Vi har i øjeblikket problemer med vores loginsystem, men vi har sørget for, at du har adgang til alt vores indhold, imens vi arbejder på sagen. Forsøg at logge ind igen senere. Vi beklager ulejligheden.

Du kan ikke logge ud

Vi har i øjeblikket problemer med vores loginsystem, og derfor kan vi ikke logge dig ud. Forsøg igen senere. Vi beklager ulejligheden.