Briefing

Briefing Morgen: Her er dit overblik på 2 minutter

Gik galt op til finanskrisen: Nu køber danskere igen bolig, før den gamle er solgt | Anders Holch Povlsen i formuehop | Dansk tech-virksomhed solgt for trecifret millionbeløb

Artiklens øverste billede
Anders Holch Povlsen, ejer af og adm. direktør for Bestseller-koncernen, har set sin formue stige betragteligt gennem 2020 og 2021. Foto: Joachim Ladefoged

GODMORGEN

I nat er der sat en udløbsdato på hjælpepakkerne, og der sendes milliardhjælp til turismeerhvervet og kulturlivet. I dag fortsætter vi vores nye serie om det brandvarme boligmarked, ligesom du kan læse, hvorfor Bestsellers ejer formue nu tager endnu et hop. Dagens første briefing er klar.

Nyheder

Gik galt op til finanskrisen: Nu køber danskere igen bolig, før den gamle er solgt

Under finanskrisen gav det store tab, at kunder fik lov at købe ny bolig, inden den gamle var solgt. Nu har den måde at handle på igen vundet indpas. Ifølge Danske Bank og Nordea er de officielle regler ikke strikse nok - og nu overvejer Finanstilsynet at stramme reglerne.

Storbanker har lært af finanskrisen - og de vil skrue op for kravene til risikovillige boligkøbere. Foto: EDC.

Anders Holch Povlsen i formuehop

Anders Holch Povlsens formue er ifølge en opgørelse steget med over 11 mia. kr. i 2021. Han er nu blandt verdens 200 rigeste. Forklaringen skal findes i Sverige.

De generelle coronahjælpepakker ophører til juli. De generelle coronahjælpepakker ophører 1. juli og erstattes af nye ordninger med særlig fokus på udsatte virksomheder. Det oplyser Finansministeriet tidligt onsdag, efter at regeringen og et bredt flertal af Folketingets partier efter mange timers forhandlinger er nået til enighed om en såkaldt sommer- og erhvervspakke, der skal understøtte turisme- og oplevelsesindustrien.

Dansk tech-virksomhed solgt for trecifret millionbeløb. Den danske tech-virksomhed Radisurf, der holder til i Aarhus, er blevet solgt til den udenlandske kapitalfond KCK for et trecifret millionbeløb.

Nu falder salget af boliger: Afkøling på vej, mener realkreditkæmpe. Dampen er gået af boligmarkedet, indikerer nye tal. Det kan være første tegn på en afkøling af et glohedt marked, mener Nykredit.

Boligøkonomer: Forslag fra Nationalbanken kan skræmme boligejere over i flekslån. Jyske Realkredit er klar til at udstede 2 pct.-lån. Dermed udvides renteforskellen mellem fastrente- og flekslån.

Negativ vækst: Japans økonomi er hårdt ramt af covid og nedlukninger. Japans økonomi skrumpede mere end forventet i årets 1. kvartal, hvor en ny coronabølge og medfølgende nedlukninger ramte samfundet. En langsom vaccineudrulning og global chipmangel gør ikke problemet mindre.

Kendt kapitalfond skifter navn. Kapitalfonden Industri Udvikling, der investerer i små- og mellemstore virksomheder, også kaldet SMV’ere, ændrer efter 27 år navn til Dansk Ejerkapital.

Det skriver andre

Job­fest flir­ter med hi­sto­risk re­kord – nu kom­mer fla­ske­hal­se­ne. Arbejdsmarkedet er nu kun et mulehår fra ny jobrekord, og flaskehalse presser ordrebøger og priser. Opkvalificering af ledige er vejen frem, mener minister. (Børsen – låst artikel)

Danskerne er skeptiske over for nye boligindgreb. Trods efterlysninger fra Nationalbanken og PFA’s topchef er danskerne ifølge en ny undersøgelse ikke just begejstrede for avanceskat eller en ændring af rentefradraget. (Berlingske Business – låst artikel)

Gik du glip af...

Starten på vores nye serie "Det brandvarme boligmarked"? Boligkøberne står i kø og tømmer ejendomsmæglernes varelagre. Priserne tordner i vejret. Finans kortlægger i denne serie udviklingen på det brandvarme boligmarked og undersøger, om den er holdbar, eller om en ny boligboble er ved at blive pustet op.

Explainer

Energitænketank: »Stop al ny olie- og gasefterforskning nu«. Investeringer i at finde nye forekomster af olie, naturgas og kul skal stoppe omgående, hvis verden skal have en chance for at bringe udledningen af drivhusgasser ned på nul i 2050.

Finans fakta

Spillebyer dominerer listen med verdens største hoteller. Las Vegas, spillebyen i den amerikanske ørkenstat Nevada, vrimler med kasinoer, men det er også hjemsted for store forlystelsesparker, og det er her nogle af klodens største stjerner optræder på de største arenaer. Spillebyer dominerer listen over steder med verdens største hoteller, og Las Vegas har ikke mindre seks hoteller på listen over de 10 mest monstrøse hotelkomplekser.

Grafik: Jens Erik Rasmussen.

Dagens profil

For Kåre Schultz betyder det at nå omverdenens anerkendelse via mediedækning ingenting. Det fortæller den danske topchef i den israelske medicinalvirksomhed Teva og tidligere lederskikkelse i såvel Novo som Lundbeck. »Jeg ved godt, det lyder utroværdigt, men det er faktisk sandheden. Hvis jeg kunne undgå enhver form for eksponering i medierne, så gjorde jeg gerne det,« siger Kåre Schultz.

Kåre Schultz siger om sin tidligere chef i Novo, Lars Rebien Sørensen: »Hvis man ser på, hvem der har været den bedste chef, så har det været Lars Rebien Sørensen. Det var en stor fornøjelse hver eneste dag, jeg arbejdede sammen med ham. Han var en utrolig god chef.« Foto: Teva.

Dagens tal

11

Den amerikanske dollar er under pres. Dollaren har tabt omtrent 11 pct. mod kronen, siden finansmarkederne fandt deres fodfæste i starten af april sidste år. Og strateger er meget uenige om, hvilken vej valutaen skal nu.

Børs

Tek­no­lo­gi­ak­tier smed plus­ser på Wall Street. Teknologi-indekset Nasdaq vekslede en pæn stigning på 0,7 pct. til et fald på 0,6 pct., da markedet lukkede. Det brede S&P 500 lukkede med et fald på 0,9 pct., og det tunge Dow Jones-indeks holdt sig i rødt med et minus på 0,8 pct. Her er den seneste børsberetning. (Ritzau)

Debat

Verden efter covid-19 bliver en brændende platform af forandring. Baseret på et forandret landskab har en specialstyrke i Singapore identificeret strategiske modeller for at komme styrket ud af coronakrisen, skriver kommentator Jan Lund fra Singapore.

Det sker i dag

  • Erhverv: NKT Holding, Rockwool International, SimCorp, TCM, Vestjysk Bank, Møns Bank og Porsche kommer med regnskab for første kvartal. Cisco kommer med regnskab for tredje kvartal.
  • Øvrigt: Københavns Byret fortsætter en sag, hvor fem mænd er tiltalt for groft moms- og skattesvig samt forsøg herpå for cirka 10 millioner kroner. Bedrageriet fandt ifølge tiltalen sted tilbage i 2015 og 2016. Sagen fortsætter fredag.

PS...

Både Oprah, Jay-Z og en række kapitalfonde er involveret. Den svenske, alternative mejerivirksomhed Oatly kan være op mod 10 mia dollars værd, når den børsnoteres i denne uge - og aktiesalget er et barometer for forbrugernes ændrede vaner, skriver New York Times.

Foto: Miriam Dalsgaard.

Top job

Forsiden lige nu

Anbefalet til dig

Giv adgang til en ven

Hver måned kan du give adgang til 5 låste artikler.
Du har givet 0 ud af 0 låste artikler.

Giv artiklen via:

Modtageren kan frit læse artiklen uden at logge ind.

Du kan ikke give flere artikler

Næste kalendermåned kan du give adgang til 5 nye artikler.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke gives videre grundet en teknisk fejl.

Ingen internetforbindelse

Artiklen kunne ikke gives videre grundet manglende internetforbindelse.

Denne funktion kræver Digital+

Med et Digital+ abonnement kan du give adgang til 5 låste artikler om måneden.

ALLEREDE ABONNENT?  LOG IND

Denne funktion kræver abonnement

Med et abonnement kan du lave din egen læseliste og læse artiklerne, når det passer dig.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke tilføjes til læselisten, grundet en teknisk fejl.

Forsøg igen senere.

Del artiklen
Relevant for andre?
Del artiklen på sociale medier.

Du kan ikke logge ind

Vi har i øjeblikket problemer med vores loginsystem, men vi har sørget for, at du har adgang til alt vores indhold, imens vi arbejder på sagen. Forsøg at logge ind igen senere. Vi beklager ulejligheden.

Du kan ikke logge ud

Vi har i øjeblikket problemer med vores loginsystem, og derfor kan vi ikke logge dig ud. Forsøg igen senere. Vi beklager ulejligheden.