Briefing

Briefing Morgen: Her er dit overblik på 2 minutter

Fagbevægelsen: Hjemmearbejde skal kompenseres | Massive corona-tab til lufthavne i provinsen | Krypto-skaber i harsk kritik af kryptovaluta

Artiklens øverste billede
Foto: PR/PROSA

GODMORGEN

Sidste dag inden sommerferien for mange. Sidste feriedag for lige så mange. Men nyhederne - de fortsætter, og her får du dagens første overblik.

Nyheder

Krav fra fagbevægelsen: Hjemmearbejde skal kompenseres

Ved de næste overenskomstforhandlinger i 2023 kan arbejdsgiverne se frem til at blive mødt med krav om betaling for udgifter til lys, vand, varme og kvadratmeter til medarbejdere, der på den anden side af coronakrisen fortsætter med at arbejde hjemmefra. Sådan lyder det fra Fagbevægelsens Hovedorganisation (FH).

FH-næstformand Morten Skov mener, at medarbejdere skal kompenseres for forbrug af strøm, varme og kvadratmeter ved hjemmearbejde, fordi arbejdsgiverne på den måde får stillet plads til rådighed i folks hjem. Foto: Anders Rye Skjoldjensen.

FH-næstformand Morten Skov mener, at medarbejdere skal kompenseres ved hjemmearbejde, fordi arbejdsgiverne år stillet plads til rådighed i folks hjem. Foto: Anders Rye Skjoldjensen.

Massive corona-tab til lufthavne i provinsen

Coronakrisen kommer til at koste de større danske provinslufthavne et tab på op mod en halv mia. kr. Men lufthavnene i både Billund, Aalborg og Aarhus ser lyst på fremtiden, efter at grænserne i Europa er åbnet, og rejselysten er ved at vende tilbage. De forventer at komme tilbage til normale tilstande før de store lufthavne i Europa.

Da EU-Kommissionen onsdag fremlagde sit udspil til fremtidens store klimaplan, spærrede mange primært op for lovforslaget om at forbyde salg og registrering af benzin- og dieselbiler helt fra 2035. Det gælder ikke mindst bilbranchen, der modtager budskabet både bekymret og positivt.

Krypto-skaber i harsk kritik af - krypto. Skaberen af den populære kryptovaluta dogecoin kommer nu med en sønderlemmende kritik af hele kryptomarkedet. I en længere tråd på det sociale medie Twitter fraråder Jackson Palmer på det kraftigste at sætte sine penge i kryptovalutaer, hvis eneste mål ifølge ham er at pumpe almindelige mennesker for penge.

Efter coronatæsk: Adskillige aktier er stadig ikke nået tilbage i plus. Energiselskaberne er steget markant i år. Men stigningerne har ikke været store nok til, at de har indhentet det tabte fra coronakrisen.

Det skriver andre

Global storinvestor spår stop for afkastfesten på aktiemarkedet. De seneste års markante afkast vil ikke fortsætte. Der er risiko for et pludseligt og stort tilbageslag, vurderer Michael Strøbæk, der rådgiver om investeringer for 5500 mia. kr. (Børsen - låst artikel)

Fagbevægelsens øverste top vil sende 18.000 faglærte og ufaglærte ind i topskat. Med et nyt vækstudspil vil Fagbevægelsens Hovedorganisation (FH) skabe flere job. En del af planen skal finansieres ved, at flere skal betale topskat. Nu viser nye tal, at det kommer til at ramme nogle helt andre grupper end ventet. (Berlingske - låst artikel)

Skattestyrelsen vil undersøge digitale banker. Skattestyrelsen kan komme i gang med at undersøge betalinger til digitale internationale banker for at se, om de har rent mel i posen. Det kan ske, fordi Skatterådet har givet tilladelse til, at styrelsen kan indhente betalingsoplysninger fra betalingskort udstedt af ti udvalgte e-moneyvirksomheder. (Ritzau Finans)

Særtillæg trækker sygeplejerskers bruttoløn op over 41.000 kroner. Landets sygeplejersker har et efterslæb på grundløn, men har til gengæld i lønforhandlinger fokuseret på højere tillæg. (Berlingske – låst artikel)

Finans Fokus

Medicinalindustriens hypede mRNA-teknologi har efter årtiers forskning fået sit gennembrud med to højeffektive vacciner mod corona. Men hvad kan vi bruge den til, og har vi i virkeligheden kun set begyndelsen på noget meget større? Læs seneste artikel i vores seneste Finans Fokus om Medicinalindustriens nye wunderkind.

Morten Søgaard, chef for Target Sciences i Pfizer, tror, at den næste pandemi i verden også kommer til at være en respiratorisk virus. Foto: Jens Panduro, Pfizer.

Morten Søgaard, chef for Target Sciences i Pfizer, tror, at den næste pandemi i verden også kommer til at være en respiratorisk virus. Foto: Jens Panduro, Pfizer.

Indsigt

Sagen om refusion af udbytteskat for milliarder af kroner står stadig som en af de største skandaler, det danske skattevæsen nogensinde har oplevet. Skandalens efterspil er netop blevet aktualiseret af en ny delberetning fra den undersøgelseskommision, der er sat til at kulegrave sagen.

Nattehimlen over Dubai, hvor den formodede hovedmand bag udbytteskatteskandalen, Sanjay Shah, har boet i en årrække foreløbig uden for rækkevidde for anklagemyndigheden, der sammen med en britisk partner er tiltalt for at have lænset det skattevæsen for mere end 9 mai. kr. REUTERS/Ahmed Jadallah/File Photo

Nattehimlen over Dubai, hvor den formodede hovedmand bag udbytteskatteskandalen, Sanjay Shah, har boet i en årrække foreløbig uden for rækkevidde for anklagemyndigheden, Foto: Reuters/Ahmed Jadallah. 

Finans fakta

Danskerne har fået nyt arbejde som aldrig før i de første tre måneder af 2021.I alt har 212.000 danskere har fået nyt arbejde under coronakrisen, og det er ny rekord. Det viser ifølge pensionskassen PFA, at den danske økonomi er godt på vej ud af krisen.

Dagens profil

Jacob Holm var 20 år, da han købte sine første designermøbler. Han brugte 19.000 kr. fra sit studielån til at investere i to loungestole og et bord. Begge dele var designet af Poul Kjærholm. Næsten 20 år senere blev han topchef i Fritz Hansen, der som møbelproducent af en række originale møbler står som en hjørnesten i fortællingen om dansk design og danske møbler.

Jacob Holm var i en årrække topchef i Fritz Hansen, hvor han nu er bestyrelsesmedlem. Derudover sidder han i en række andre bestyrelser. Foto: Stine Bidstrup

Jacob Holm var i en årrække topchef i Fritz Hansen, hvor han nu er bestyrelsesmedlem. Derudover sidder han i en række andre bestyrelser. Foto: Stine Bidstrup. 

Dagens tal

360.000

Så mange amerikanere meldte sig som førstegangsledige i sidste uge. Det var dermed flere nytilmeldte ledige end ventet. Ifølge medianen af estimater indsamlet af Bloomberg var der blandt økonomerne ventet 350.000 nye ledige.

Børs

De tunge aktier i Dow Jones-indekset gik mod strømmen på det amerikanske aktiemarked torsdag. Down Jones endte i aftes med et plus på 0,2 pct., mens Nasdaq-indekset og S&P 500-indekset faldt med henholdsvis 0,7 pct. og 0,3 pct. Blandt de hårdest ramte var chipproducenterne, og også flere af de største teknologinavne bakkede. Her er den seneste børsberetning. (Ritzau/Reuters)

Debat

Det er stadig en ny industri. Der findes få regler og stort set ingen meningsfuld lovgivning. Industrien er desuden både global og virtuel. Den er svær at håndtere på tværs af grænserne i lukkede kredsløb i et virtuelt univers.pørgsmålet er om vi skyder spurve med kanoner, når det kommer til at overveje restriktioner på kryptovalutamarkedet, skriver Jan Lund, der er konsulent, forfatter og kommentator.

Jan Lund er konsulent, forfatter og kommentator med base i Singapore.

Det sker i dag

  • Erhverv: Burberry og Richemont kommer med regnskab for første kvartal. Topdanmark, Postnord, Sandvik, Handelsbanken, Swedbank, Ericsson og General Electric leverer halvårsregnskab.

PS...

En 22-årig nordmand har solgt kryptokunst for millioner kun seks måneder efter, at han lavede sit første værk. Den norske kunstner Trym Ruud begyndte at lave såkaldte NFT-værker i januar og har siden da omsat for 12 mio. norske kr., eller hvad der svarer til lidt mere end 8,5 mio. kr.

Top job

Forsiden lige nu

Anbefalet til dig

Giv adgang til en ven

Hver måned kan du give adgang til 5 låste artikler.
Du har givet 0 ud af 0 låste artikler.

Giv artiklen via:

Modtageren kan frit læse artiklen uden at logge ind.

Du kan ikke give flere artikler

Næste kalendermåned kan du give adgang til 5 nye artikler.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke gives videre grundet en teknisk fejl.

Ingen internetforbindelse

Artiklen kunne ikke gives videre grundet manglende internetforbindelse.

Denne funktion kræver Digital+

Med et Digital+ abonnement kan du give adgang til 5 låste artikler om måneden.

ALLEREDE ABONNENT?  LOG IND

Denne funktion kræver abonnement

Med et abonnement kan du lave din egen læseliste og læse artiklerne, når det passer dig.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke tilføjes til læselisten, grundet en teknisk fejl.

Forsøg igen senere.

Del artiklen
Relevant for andre?
Del artiklen på sociale medier.

Du kan ikke logge ind

Vi har i øjeblikket problemer med vores loginsystem, men vi har sørget for, at du har adgang til alt vores indhold, imens vi arbejder på sagen. Forsøg at logge ind igen senere. Vi beklager ulejligheden.

Du kan ikke logge ud

Vi har i øjeblikket problemer med vores loginsystem, og derfor kan vi ikke logge dig ud. Forsøg igen senere. Vi beklager ulejligheden.