Drop skat på kapitalgevinst og få det iværksætterland, vi ønsker
Vi danskere er så fiaskoforskrækkede, at vi hellere vælger de sikre jobs frem for muligheden for at slå stort igennem.

Danmark er et lønmodtagersamfund, hvor ansvaret for egen succes helst skal ligge i hænderne på politikerne og samfundet. Ja, faktisk er det sådan, at jo færre beslutninger, vi selv skal tage, desto mere tilfredse er vi med tilværelsen. Vi uddannes og opdrages til at undgå fejl, og det spænder ben for vores succes.
Vi er så risikoskræmte og fiaskoforskrækkede, at vi hellere vælger de sikre jobs frem for muligheden for at slå stort igennem. Og bevares, der er masser af gode grunde til at vælge lønmodtagervejen, og lønmodtagere har vi så absolut også brug for. Men selvom flertallet vælger det, kan politikerne vel sagtens lægge to og to sammen med to tykke facitstreger, der enstemmigt konkluderer, at vi skal have flere store erhvervssucceser i Danmark. Målet om nye virksomheder på fx over 1.000 mand har boblet et par gange, da vi i dag har under 200 virksomheder i denne særkategori.
Kommentator Anders Heide Mortensen skriver, at rigtig mange starter, men deres virksomheder bliver aldrig til succeser. Men hvorfor så ikke sætte mere målrettet ind på dem, der rent faktisk formår at bygge solide virksomheder? Gør det så grænseløst attraktivt for både investorer, founders og de højtlønnede, som skal opgive sikre jobs for at gå iværksættervejen, at de alle tre tager den ekstra risiko, som det kræver at blive til en 1.000-mands hær, når det nu er det, samfundet og politikerne ønsker.
Det handler ikke om at gøre det lettere at få sit CVR-nummer. Jeg vil næsten sige, at hvis ikke man kan bestå den ‘test’, bliver man nok heller ikke en 1.000-mands hær. Vi skal fokusere på de ting, der virkelig batter. Listen er lang, men man kunne starte med at fjerne skat på kapitalgevinster, så kommer resten af sig selv.
Okay, jeg ved, at det lyder helt galimatias, at noget ikke skal beskattes i et land som Danmark - skattelandet over dem alle. Men vi har da ikke noget problem med, at boligejere ved salg slipper for skat. Vi kan altså godt finde ud af at undgå beskatning. Kapitalgevinst adskiller sig også ved, at der ikke sker ekstrahøje prisstigninger inden for et snævert felt, som vi ser det på boligmarkedet. Tværtimod. De succesrige iværksættere geninvesterer pengene i nye projekter og forbrug. De graves næppe ned i folks haver eller syes ind i madrassen. Pengene skaber økonomisk vækst, der resulterer i endnu flere arbejdspladser.
Formlen er altså simpel: Slip risikoen løs og sørg for, at samfundet er indrettet til dem, der tør – herunder højtlønnede, som kan gå fra de sikre rammer – ved at fjerne skatten på kapitalgevinst. Og se så tilbage på et helt samfund, der kan høste gevinsten. Overvej i øvrigt, hvor mange udenlandske virksomheder, der vil begynde at spekulere i de mange fordele, de kan få ved at lægge deres virksomheder i Danmark. Sværere er det egentlig ikke. Også selvom suppe, steg og is-folket nok lige skal sluge en kamel eller to.