Dette er en kommentar: FINANS bringer løbende kommentarer fra specialister og meningsdannere. Alle kommentarer er udtryk for den pågældende skribents egen holdning.
Debat

Farlig og forkert konklusion skader it-virksomheder 

Programmører med fem års erfaring tjener nu nemt mere end 50.000 kr. Det er et hop på 25 procent på få år. Det siger alt om den akutte mangel på talentfulde it-folk.

Toke Kruse, serieiværksætter og debattør.

Manglen på programmører og udviklere må være et fiktivt, ikke-eksisterende samfundsproblem i dansk erhvervsliv, lød det fra økonomiprofessor Philipp Schröder fra Aarhus Universitet under en debat hos Danmarks Statistik på årets Folkemøde. Det udledte Schröder, fordi Disruptionrådet i en nylig rapport konkluderede, at såkaldte ”it-kompetencer” ikke har udløst en usædvanlig lønpræmie eller højere jobskiftefrekvens i de seneste år.

Schröders udtalelse synes harmløs på et Folkemøde, hvor de fleste politikere render rundt med en øl i den ene hånd og et talepapir til den næste paneldebat i den anden. Men det er udtalelsen ikke. Konklusionen er vildledende og spænder ben for, at vi kan løse akutte rekrutteringsproblemer i vores vækstvirksomheder.

Alene i Københavnsområdet er der ifølge rekrutteringsekspert, Michael Lunderskov, fra Speedrecruiters mere end 2.000 jobopslag for udviklere og programmører. I Trekantsområdet mangler man 1.000. I min egen virksomhed har vi i øjeblikket fire åbne opslag, hvor vi søger it-specialister indenfor forskellige fagområde – herunder maskinlæring.

Vi ser også en klar tendens til, at lønniveauet for udviklere er eksploderet, fuldstændig som det er tilfældet i fx Silicon Valley. Det er en helt naturlig reaktion på misforholdet mellem udbud og efterspørgsel. Tal fra Speedrecruiters viser, at en såkaldt .net-udvikler med fem års erfaring tjente 40.000 kr. i 2014. I dag tjener en udvikler med samme profil mindst 50.000 kr., altså et hop på 25 procent eller mere.

Når de generelle statistikker tilsyneladende siger, at lønnen står i stampe, må det være fordi, at definitionen på denne type job (altså udviklere og programmører) er for bred i statistiksammenhæng. Man inkluderer bl.a. mediegrafikere, mediedesignere og webintegratorer i kassen med it-kompetencer. Men det giver nul mening at blande alle de job sammen. 

De unge har forstået, at der er rift om de dygtige udviklere, men landets uddannelser virker sløve i optrækket. Ifølge Dansk Erhverv har 550 ansøgt om en plads på it-uddannelsen, HA-it, på Copenhagen Business School. Men man åbner kun 150 pladser. Problem? Ja! For danske it-virksomheder mangler i den grad disse udviklere, og manglen hæmmer væksten i Danmark.

Jeg har hørt flere debattører argumentere for, at Danmark ikke kan løse et verdensproblem som programmørmangel. Hvorfor dog ikke? Vi har en god uddannelseskultur, ambitiøse it-virksomheder, hvor de studerende kan få praktiske erfaringer og masser af kompetente mennesker med interesse for it. Løsningen er så simpel, at det nærmest er forfærdeligt, at vi ikke har gjort det endnu: Fjern det tåbelige loft på it-uddannelser, sammensæt uddannelsen, så der automatisk er praktik undervejs, og gør det lettere at rekruttere de dygtigste udenlandske udviklere. Mere uddannelse løser nemlig ikke de kortsigtede problemer.

Top job

Forsiden lige nu

Anbefalet til dig

Giv adgang til en ven

Hver måned kan du give adgang til 5 låste artikler.
Du har givet 0 ud af 0 låste artikler.

Giv artiklen via:

Modtageren kan frit læse artiklen uden at logge ind.

Du kan ikke give flere artikler

Næste kalendermåned kan du give adgang til 5 nye artikler.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke gives videre grundet en teknisk fejl.

Ingen internetforbindelse

Artiklen kunne ikke gives videre grundet manglende internetforbindelse.

Denne funktion kræver Digital+

Med et Digital+ abonnement kan du give adgang til 5 låste artikler om måneden.

ALLEREDE ABONNENT?  LOG IND

Denne funktion kræver abonnement

Med et abonnement kan du lave din egen læseliste og læse artiklerne, når det passer dig.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke tilføjes til læselisten, grundet en teknisk fejl.

Forsøg igen senere.

Del artiklen
Relevant for andre?
Del artiklen på sociale medier.

Du kan ikke logge ind

Vi har i øjeblikket problemer med vores loginsystem, men vi har sørget for, at du har adgang til alt vores indhold, imens vi arbejder på sagen. Forsøg at logge ind igen senere. Vi beklager ulejligheden.

Du kan ikke logge ud

Vi har i øjeblikket problemer med vores loginsystem, og derfor kan vi ikke logge dig ud. Forsøg igen senere. Vi beklager ulejligheden.