Dette er en kommentar: FINANS bringer løbende kommentarer fra specialister og meningsdannere. Alle kommentarer er udtryk for den pågældende skribents egen holdning.
Debat

Vink farvel til den døende jobbeskrivelse

Min tese er, at jo mere præcis og fastlagt din jobbeskrivelse er, jo større risiko er der for, at dit arbejde forsvinder i fremtiden.

Toke Kruse, iværksætter og direktør.

Dengang for 18 år siden, da jeg fik mit første CVR-nummer, betragtede de fleste iværksætteri som en slags hobby eller et sjovt hyggepåfund. Det var alt andet end en sikker fremtid, som næppe kunne blive mit levebrød eller gøre mig ’rig og berømt’.

I dag er tiderne skiftet. Der er respekt for mennesker, som stifter deres egen virksomhed. Det er en ny og acceptabel karrierevej på trods af. at der ikke findes en defineret jobbeskrivelse, og at den på mange områder ikke kommer i én form.

Selvom iværksætteri er blevet mere accepteret, er der stadig nicher, der opfattes som rene fantasterier og useriøse. Tag fx bloggere, computerspillere eller YouTubere. De falder alle ind i en kategori af mennesker uden en traditionel jobbeskrivelse, og mange opfatter ikke disse erhverv som professioner – selvom det netop er det, de er.

Jeg forstår godt, at det kan være opsigtsvækkende. Det er jo ikke sådan, at fx et professionelt computerspilhold ville skrive ”Vi søger en computerspiller, der er hurtig på tasterne, spiller computerspil mindst 10 timer om dagen og har gennemført Wolfenstein”. Der findes simpelthen ikke en jobbeskrivelse for en professionel computerspiller. Hvordan skulle en sådan i øvrigt lyde for en iværksætter?

I 2019 begynder et rigtigt arbejde ikke nødvendigvis med et jobopslag, en klassisk funktionsbeskrivelse og det velkendte, strukturerede CV. Den starter et helt andet sted: Nemlig med personen og de unikke kompetencer, som passer lige ind i en særlig niche. Tiderne har ændret sig, og specialister med stærke erfaringer på et felt vægtes højere end et formelt CV.

Det betyder naturligvis ikke, at vi skal droppe formelle uddannelser. De giver uden tvivl et grundlag for succes senere i livet, også hvis man er professionel blogger, computerspiller eller YouTuber. Her har man nemlig også brug for den struktur, disciplin og evne til at tilegne sig ny viden, som et klassisk uddannelsesforløb kan give.

Det er givetvis symptomatisk for min egen generation, at vi alle opfatter os selv som talenter og unikke mennesker, men det er netop den ånd, der har fostret mange nye, umulige virksomheder og opfindelser. I dag kan man næsten ikke forestille sig en verden uden Google, Facebook eller Amazon, men ingen af disse virksomheder eksisterede for blot 25 år siden. De blev skabt på baggrund af umuligheder og unikke tanker uden nogen former for rammer eller fasttømrede jobbeskrivelser.

Tiderne har ændret sig, og specialister med stærke erfaringer på et felt vægtes højere end et formelt CV.

Toke Kruse, direktør og forfatter.

Det er en gammeldags silo-tankegang at tro, at alle skal passe ind i en bestemt type jobs. Arbejdsmarkedet er langt mere kompliceret i dag end for et par årtier siden. Min tese er, at jo mere præcis og fastlagt din jobbeskrivelse er, jo større risiko er der for, at dit arbejde ikke eksisterer i fremtiden.

Det skal ikke lyde som et tag selv-bord. Lige så vel som de ældre generationer må indse, at der findes tonsvis af vellønnede job uden en jobbeskrivelse, må de yngre generationer lære at arbejde uden en jobbeskrivelse, men under faste rammer. Vi har nemlig brug for langt flere mennesker, der ikke er præfabrikerede, men som kan skabe deres egen niche med afsæt i deres egne særlige evner og kompetencer.

Top job

Forsiden lige nu

Anbefalet til dig

Giv adgang til en ven

Hver måned kan du give adgang til 5 låste artikler.
Du har givet 0 ud af 0 låste artikler.

Giv artiklen via:

Modtageren kan frit læse artiklen uden at logge ind.

Du kan ikke give flere artikler

Næste kalendermåned kan du give adgang til 5 nye artikler.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke gives videre grundet en teknisk fejl.

Ingen internetforbindelse

Artiklen kunne ikke gives videre grundet manglende internetforbindelse.

Denne funktion kræver Digital+

Med et Digital+ abonnement kan du give adgang til 5 låste artikler om måneden.

ALLEREDE ABONNENT?  LOG IND

Denne funktion kræver abonnement

Med et abonnement kan du lave din egen læseliste og læse artiklerne, når det passer dig.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke tilføjes til læselisten, grundet en teknisk fejl.

Forsøg igen senere.

Del artiklen
Relevant for andre?
Del artiklen på sociale medier.

Du kan ikke logge ind

Vi har i øjeblikket problemer med vores loginsystem, men vi har sørget for, at du har adgang til alt vores indhold, imens vi arbejder på sagen. Forsøg at logge ind igen senere. Vi beklager ulejligheden.

Du kan ikke logge ud

Vi har i øjeblikket problemer med vores loginsystem, og derfor kan vi ikke logge dig ud. Forsøg igen senere. Vi beklager ulejligheden.