Debat
Mine nyheder

Vi har ikke publiceret nogle artikler for nyligt i de emner, du følger. Søg efter andre emner her.

Du har ingen overvågninger endnu

Klik på ikonet for at overvåge
emner og journalister.

Politikerne fodrer velfærdskoen med dens egen hale

Ingen kan skabe et bedre samfund ved at flytte rundt på de samme ressourcer og penge. Vi har brug for nye investeringer og nye ideer til at skabe velstand

Essensen af dansk politik indfanges i en karikeret tegning fra Liberal Alliances kampagne, der forestiller en udsultet ko, mens formand Anders Samuelsen forsøger at fede den op. Annoncen minder mig om det seneste folketingsvalg, da erhvervsmanden Asger Aamund i Berlingske kategoriserede partierne som fordelingspartier og vækstpartier. Vi har desværre ikke rykket os en millimeter siden sidst.

Er der nogen, som kan hjælpe mig til at forstå, hvorfor de fleste danskere opsluges af fordelingspolitik fremfor af vækstfremmende aktiviteter? Jeg forstår det nemlig ikke, for det er en hovedløs kurs mod et dårligere Danmark for alle samfundslag.

Nu er jeg selv iværksætter og har mere end 10 virksomheder bag mig. Fordelingspolitikken ville svare til, at jeg og andre virksomhedsejere allermest gik op i at flytte udgifter fra én afdeling til en anden for derefter at blive overrasket over, hvorfor omsætning og profit ikke eksploderer. Hvis man har styr på sin forretning, som vi tydeligvis ikke har i Danmark, skabes der nye resultater og forbedrede produkter eller services. Det sker ikke ved at flytte rundt, men ved at udvikle og tænke nyt. Dette simple faktum ignoreres totalt af de fleste politikere, som har mere travlt med at fordele end med at skabe værdier.

Der er også en anden ting, der undrer mig i denne valgkamp: Klimapolitikken. Klimaet skal uden tvivl prioriteres højt, men også her går der fordelingspolitik i tankegangen: Spis nogle færre bøffer, så får vi en bedre verden. Men det er overhovedet ikke nok bare at fordele madvarerne anderledes i indkøbskurven. Der skal mere dristige ændringer til i form af vækstinitiativer, hvor man fx investerer i nye energimetoder. Vi bringer desværre ikke kloden i balance ved at spise grøntsager eller ved, at Socialdemokratiet køber miljørigtigt afskårne roser (en vælger gjorde Mette Frederiksen opmærksom på, at nogle roser er mere klimavenlige end andre).

Eksemplerne på den ørkesløse fordelingspolitik er uendelige: arveskat, topskat, aktieskat osv. Intet af det skaber værdi i vores samfund, selvom det i en valgkampagne kan lyde som en flot bedrift at dele ud af andres penge.

Bundlinjen er, at der kræves vækst og nye løsninger. Ingen kan skabe et bedre samfund ved at flytte rundt på de samme ressourcer og penge. Så kære politikere; I har vores land i jeres hænder. Tag ansvaret på jer og ryst posen. Vi har fortjent et land, som vi alle kan leve godt i – rig som fattig. Tro ikke, at kagen, koen eller slangen bliver større ved blot at flytte rundt. I hvert fald ikke, hvis man ønsker virkelige, mærkbare resultater.

BRANCHENYT
Læs også