Dette er en kommentar: FINANS bringer løbende kommentarer fra specialister og meningsdannere. Alle kommentarer er udtryk for den pågældende skribents egen holdning.
Debat

Danskere bliver hurtigt trætte af rød stues omfordelingsræs

Mette Frederiksens omfordelingskarrussel vil før eller siden løbe tør for gaver at dele ud. Og så vil danskerne søge mod blå blok igen. Heldigvis

Toke Kruse, iværksætter og direktør.

De danske fordelingspartier fokuserer kun på at dele ud af skatteydernes penge, mens det er helt uinteressant, hvordan disse penge skal tjenes, og hvordan vi får flere af dem. Derfor behøver Danmark stærke liberale partier på Christiansborg. Alternativet er, at vi drukner i stigende skatter, og vores virksomheder vil lide under mangel på arbejdskraft og dårlige vækstvilkår.

Valgkampen handlede desværre på ingen måde om vækst og skattelettelser, der i rød blok betegnes som modbydelig egoisme, mens skattestigninger er lig med fællesskab og solidaritet. Det er i sig selv bemærkelsesværdigt, når udgangspunktet må være, at pengene skal tjenes, før de kan uddeles. Det er åbenbart præmissen i Danmark, at skattelettelser er noget, kun onde mennesker finder på, mens fordeling er forbeholdt de godhjertede.

Vi må nok forvente, at det vil fortsætte sådan med Socialdemokratiet og Mette Frederiksen i regeringen. På et tidspunkt vil de imidlertid komme til at mangle penge, og folk vil begynde at indse, at det for det nye politiske flertal udelukkende handler om at tage fra nogle og give til andre – ikke om at skabe flere penge. Det bliver omfordelingsvelfærd. Det kommer ikke til at dreje sig om at »tage fra de rige og give til de fattige«, men om at tage fra nogle fattige og give til nogle andre fattige. Det vil blive et kedeligt nulsumsspil, hvor nogen skal tabe, hvis andre skal vinde. Yderst solidarisk, må det forstås.

Men hvorfor i alverden er det så svært at acceptere, at lavere skatter og øget velfærd godt kan følges ad? Liberal politik kan udmærket forenes med en stærkere klimaindsats, bedre sundhed, hjælp til gamle, bedre uddannelser osv. Det er helt forkert at tro, at hvis man ønsker lavere skatter, er man ligeglad med dem, der har brug for en ekstra håndsrækning. Ideelle vilkår for erhvervslivet og for dem, der faktisk bidrager, giver alt i alt flere penge i statskassen end en hård brandbeskatning – og det betyder igen flere penge at dele ud af.

Ligesom venstrefløjens logik er svær at forstå, er Liberal Alliances nye formands navn svært at udtale. Én ting er dog sikker – ligesom de høje skatter ikke forsvinder i morgen, er Liberal Alliances dage ikke talte, for Alex Vanopslagh skal nok tage den nødvendige liberale kamp. Han kravler forhåbenligt ikke op i træet og beholder fødderne solidt plantet på jorden. Navnet er svært at udtale, men let at huske: Bare tænk på »høj mand, lave skatter«.

I den næste valgperiode spår jeg fremgang til Liberal Alliance. Før eller siden går det op for folk, at kassen snart er tom, nøjagtigt som når teenageren flytter hjemmefra og til sin overraskelse må konstatere, at køleskabet ikke længere fyldes op automatisk.

Top job

Forsiden lige nu

Anbefalet til dig

Giv adgang til en ven

Hver måned kan du give adgang til 5 låste artikler.
Du har givet 0 ud af 0 låste artikler.

Giv artiklen via:

Modtageren kan frit læse artiklen uden at logge ind.

Du kan ikke give flere artikler

Næste kalendermåned kan du give adgang til 5 nye artikler.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke gives videre grundet en teknisk fejl.

Ingen internetforbindelse

Artiklen kunne ikke gives videre grundet manglende internetforbindelse.

Denne funktion kræver Digital+

Med et Digital+ abonnement kan du give adgang til 5 låste artikler om måneden.

ALLEREDE ABONNENT?  LOG IND

Denne funktion kræver Digital+

Med et Digital+ abonnement kan du lave din egen læseliste og læse artiklerne, når det passer dig.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke tilføjes til læstelisten, grundet en teknisk fejl.

Forsøg igen senere.

Del artiklen
Relevant for andre?
Del artiklen på sociale medier.