Debat
Mine nyheder

Vi har ikke publiceret nogle artikler for nyligt i de emner, du følger. Søg efter andre emner her.

Du har ingen overvågninger endnu

Klik på ikonet for at overvåge
emner og journalister.

Hvorfor vil du helst på landsholdet?

Engang blev det drøftet, om der skulle være kvoter for landsholdsspillere øst og vest for Storebælt. Det blev aldrig til noget, og det gør kvindekvoter i virksomhedsbestyrelser forhåbentlig heller ikke.

Debatten om kvindekvoter i virksomheders bestyrelser, kan sættes i et historisk tankevækkende perspektiv, nemlig dengang der blev diskuteret en kvotering på fodboldlandsholdet. Det skulle dreje sig om antallet af spillere øst og vest for Storebælt, fordi jyderne mente sig diskriminere, da flertallet af spillere på landsholdet var Sjællændere.

Den påstand kan sidestilles med en landstræner, der ikke prioriterer sit eget holds kvalitet højest, og dermed sin egen succes. Lige præcis den sidste sætning er interessant, for der vil næppe være noget mere selvdestruktivt for en fodboldtræner, end vælge de dårligste spillere, da trænerens eksponeringsgrad er enormt høj. Hvis han taber kampe bliver det kendt i den brede offentlighed, hvorfor der er al mulig grund til at vælge de mest kompetente spillere.

Terminologien er den samme med en virksomheds aktionærer, ergo ejerne. Hvad er deres primære interesse? Kursstigning og afkast. Valget af bestyrelse tager derfor udgangspunkt i hvilke medlemmer, aktionærerne mener varetager deres interesse bedst, hvorfor en diskrimination af kvindelige kandidater kan sidestilles med ønsket om økonomisk tab. Det åbner en række retoriske spørgsmål, der perspektiverer en kvotering;

Såfremt aktionærer bevidst fravælger en kvindelig kandidat, så er det vel deres egne prioritering? De øvrige aktionærer, der prioriterer deres afkast højere, kan blot sælge deres ejerandel.

Hertil kommer det vidtgående indgreb i virksomhedens egen ledelse. Faktisk betyder det, at staten mener dens lederevner er bedre end det privat erhvervsliv, hvilket er en subjektiv vurdering, uanfægtet de fleste nok vil have en anden opfattelse. I progression kommer glidebanen, for hvilke kvoteringer kan det næste blive? Antal medarbejdere, antal produkter segmenteret til forskellige køn?

Hvis vi skruer tiden tilbage, og iscenesætter at kvoteringen på fodboldlandsholdet var blevet en realitet, er det finurligt at tænke en konversation mellem kommentatorerne under en kamp;

»Vores venstre back har forløbig kostet os to mål«

»Ja, men det er fordi han er jyde.«

BRANCHENYT
Læs også