Dette er en kommentar: FINANS bringer løbende kommentarer fra specialister og meningsdannere. Alle kommentarer er udtryk for den pågældende skribents egen holdning.
Debat

Hvad gør Danmark med de farlige ting, som vi lever godt af? Vi giver da bare pengene til udlandet

Hvad er det reelle problem egentlig ved, at folk vælger at spille lotto - og må samfundet leve godt af de ”farlige” ting?

Toke Kruse, iværksætter og direktør.

Ved det seneste valg var cigaretpriserne oppe at vende, og helt undtagelsesvis var alle enige i Folketinget: Rygning er skadeligt – i hvert fald for mennesket. Omvendt er det sundt for samfundsøkonomien – i hvert fald på den korte bane, for afgiftspengene triller ind.

Men hvad med spil og lotto? Det var slet ikke oppe at vende – måske fordi problemet med for meget spil rent faktisk er ufatteligt lille, selvom nogle politikere forsøger at blæse det op til et større problem, end det er. Ikke desto mindre dvæler vi lige ved problemet med, at nogle politikere vil forbyde tv-reklamer for spil og lotto i Danmark og derved åbne op for, at spillere vælger udenlandske websider i stedet.

Der er to store spørgsmål, som skal besvares: Hvad er det reelle problem egentlig ved, at folk vælger at spille lotto, og må samfundet leve godt af de ”farlige” ting?

Det simple regnestykke er aldrig så simpelt og slet ikke, fordi vi er nået til et punkt, hvor en del af ”fakta” udspringer af, hvad folk føler. Men for at begynde med de rå data for spil har ca. 2.900.000 danskere spillet inden for det seneste år. Danskere over 18 år bruger i gennemsnit 41 kr. om ugen på spilprodukter, hvilket er mindre end Finland, Norge og Sverige ifølge Spillemyndighedens Årsberetning 2018. I 2016 havde 125.000 spillere eller 4,3 pct. en adfærd, der viser risiko for problemfyldt spil, og 0,34 pct. var i 2016 afhængige af spil, ifølge Center for Ludomani og Spillemyndighedens Årsberetning 2018.

I dag er der kommet flere tv-reklamer for spil, men der er ikke flere personer med spilproblemer, end der var i 2006, så man kan altså ikke sætte lighedstegn mellem antallet af reklamer og ludomaner. I stedet kan man nok nærmere konkludere, at de altid vil være der.

Det var svaret på det første spørgsmål. Så langt så godt. Svaret på det andet spørgsmål giver sig selv nu, for samfundet bør netop leve af folks ”dårlige” vaner, så længe det ikke skader samfundet på den lange bane, eller hvis skaden ikke forøges ved at lempe loven.

Derfor burde vi som samfund netop fastholde vores nuværende position for spil i Danmark, så dem, der nu engang spiller, bruger deres penge på danske, godkendte virksomheder fremfor i udlandet, hvor overskuddet og pengene forsvinder ud af det danske samfund. Selvom det følelsesmæssigt kan lyde som en god idé at begrænse den frie konkurrence i Danmark, bør vi altså som samfund også her dæmme op for ”online-grænsehandel”.

Top job

Forsiden lige nu

Anbefalet til dig

Giv adgang til en ven

Hver måned kan du give adgang til 5 låste artikler.
Du har givet 0 ud af 0 låste artikler.

Giv artiklen via:

Modtageren kan frit læse artiklen uden at logge ind.

Du kan ikke give flere artikler

Næste kalendermåned kan du give adgang til 5 nye artikler.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke gives videre grundet en teknisk fejl.

Ingen internetforbindelse

Artiklen kunne ikke gives videre grundet manglende internetforbindelse.

Denne funktion kræver Digital+

Med et Digital+ abonnement kan du give adgang til 5 låste artikler om måneden.

ALLEREDE ABONNENT?  LOG IND

Denne funktion kræver abonnement

Med et abonnement kan du lave din egen læseliste og læse artiklerne, når det passer dig.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke tilføjes til læstelisten, grundet en teknisk fejl.

Forsøg igen senere.

Del artiklen
Relevant for andre?
Del artiklen på sociale medier.