Debat

Danfoss’ opkøbsmod kræver en skarp sparekniv

Danmarks største industrivirksomheds ekspansionsiver slår igen til i et faldende marked med et nyt stort milliardopkøb.

Nu har bestyrelsen givet Danfoss' topchef Kim Fausing grønt lys til at købe konkurrenten Eaton Hydraulics for over 22 mia. kr. Nu står den på effektiv integration, øget indtjening og ikke mindst hurtig nedbringelse af et gældsbjerg på 30 mia. kr.

Der kan siges meget om topledelsen i Danmarks største industrivirksomhed Danfoss med hovedsæde på Als. Men de er ikke nogle tøsedrenge. Adm. direktør Kim Fausing skrev tirsdag aften en check på over 22 mia. kr. for det amerikanske konglomerat, Eatons hydraulik-forretning med en omsætning sidste år på 15 mia. kr. og et driftsresultat (EBITDA) på 1,7 mia. kr. Et sådant gældsbjerg kan kun sætte Danfoss’ kreditværdighed under pres, og førsteprioritet i de kommende år må blive nedbringelse af en koncerngæld i størrelsesordenen 30 mia. kr.

Opkøbet vil fordoble Danfoss’ egen division for hydraulik, Danfoss Power Solutions, der med et samlet salg på 30 mia. kr. klart vil overskygge de øvrige divisioner, Heating, Cooling og Drives med hver omkring 10 mia. kr. i omsætning. Power Solutions er klart den mest konjunkturfølsomme forretning og samtidig den mindst grønne i Danfoss’ storstilede satsning på bæredygtige teknologier. Som det var tilfældet med købet af finske Vacon i 2014 til knap 8 mia. kr., kommer Danfoss’ største opkøb nogensinde på et tidspunkt, hvor resultaterne er på vej ned...

Læs også