Dette er en kommentar: FINANS bringer løbende kommentarer fra specialister og meningsdannere. Alle kommentarer er udtryk for den pågældende skribents egen holdning.
Debat

Det helt store arsenal rulles ud til krigsøkonomi

Vi er i midt i en sundhedskrig, hvor fjenden truer med at udløse apokalyptiske forhold i det sundhedsvæsen, som jeg nu for første gang for alvor indser, er selve kernen i samfundet, skriver Helge J. Pedersen.

Helge J. Pedersen er cheføkonom i Nordea.

Det er en surrealistisk verden, som vi de seneste dage er vågnet op til. Gaderne er mennesketomme, grænserne er lukkede og håndsprit og ansigtsmasker meldes udsolgt over hele landet.

Men vi er i krig. En sundhedskrig, som Frankrigs præsident Macron har kaldt det, hvor fjenden er det aggressive coronavirus, som truer med at føre til apokalyptiske forhold i det sundhedsvæsen, som jeg nu for første gang for alvor indser, er selve kernen i samfundet.

Og med nødretstilstande i stort set hele verden har det også vist sig, hvordan krigsøkonomien mobiliserer sig. Tomme hoteller omdannes til hospitaler og karantænestationer, mens bilproducenter omlægger produktionen og fremstiller ansigtsmasker og respiratorer, som er nogle af de allervigtigste våben i sundhedspersonalets desperate kamp for at redde så mange af de kritisk ramte Covid-19 patienter som overhovedet muligt.

Der er også dramatiske tilstande på de finansielle markeder. De voldsomme, men forståelige, tiltag for at bremse smittespredningen, får store økonomiske konsekvenser og har kastet de markederne ud i et voldsomt stormvejr. De ledende aktieindeks er nede med 30-40 pct. siden årets begyndelse og olieprisen er kollapset til niveauer, som ikke har været gældende siden begyndelsen af århundredet. Det er med til at slå bunden ud af verdensøkonomien i en tid, hvor store dele af samfundet er sat på standby på ubestemt tid.

Arbejdsløsheden er begyndt at stige markant og virksomhedslukninger truer overalt, ikke mindst indenfor vitale sektorer som luftfart, hoteller, restauranter, turismen og andre dele af oplevelsesindustrien.

Det, der blot blev opfattet som et brud i den globale værdikæde, da coronavirusset sendte Kinas produktion i dørken i slutningen af januar, risikerer nu at føre til et dramatisk fald i den globale forbrugs- og investeringsefterspørgsel. Det kan potentielt også få store konsekvenser for ejendomsmarkedet og den finansielle sektor. Bare tænk på, hvad der skete under finanskrisen.

Det er derfor, at det helt store økonomisk-politiske arsenal nu bliver rullet ud. Regeringer over hele verden kigger dybt i skattekisten og fremlægger på stribe de måske mest dramatiske tiltag, som nogensinde er gennemført for at holde hånden under verdensøkonomien.

I euroområdet bliver ESM, den europæiske stabilitetsmekanisme, som har mere end 400 mia. euro til rådighed, formentlig snart aktiveret. Tyskland har opgivet ’det sorte nul’, Italien har fået lov til at bruge, hvad der måtte være nødvendigt, og herhjemme har regeringen indtil videre fremlagt en helt ekstraordinær stor redningspakke til en værdi af ca. 50 mia. kroner i form af kompensationsordninger og dækning af faste udgifter – og lægger op til at meget mere kan komme på tale. Dertil kommer udlånsgarantier og likviditetslempelser for virksomhederne til flere hundrede mia. kroner.

Det er langt mere, end hvad der blev pumpet ud med under finanskrisen. Og i USA, hvor præsident Trump er presset i valgkampen, er der udsigt til hjælpepakker på over 1000 mia. USD.

Samtidig har centralbankerne banket renten markant ned i de lande, hvor den ikke i forvejen var negativ, og tildeler samtidig ubegrænset likviditet til den finansielle sektor for at sikre, at pengeøkonomien ikke går i stå i en kritisk tid.

Som om det ikke var nok, har de førende centralbanker genoptaget deres opkøbsprogrammer af bl.a. stats- og virksomhedsobligationer i stor stil. Således annoncerede ECB i sidste uge, at banken planlægger at købe obligationer for astronomiske 750 mia. euro indtil udgangen af året bl.a. for at sikre, at renten ikke stiger dramatisk i de i forvejen gældsplagede sydeuropæiske lande.

Alligevel er markederne ikke overbeviste om, at verdensøkonomien kan modstå presset og undgå en dyb recession. Virusset er en usynlig fjende, og ingen ved helt, hvordan det muterer, og hvor længe undtagelsestilstanden må opretholdes. Det ultimative våben er jo hverken finans-eller pengepolitik, men udvikling af antistoffer og vaccine. Og ifølge alle eksperter, vil en vaccine mod coronavirusset først være klar engang i 2021.

Så usikkerheden er fortsat stor, men når det er sagt, er det også min klare vurdering, at man gør alt det rigtige for at hjælpe økonomierne så skånsomt gennem krisen som muligt. Den økonomisk-politiske værktøjskasse blev afprøvet og udviklet med avancerede midler under finanskrisen.

Den finansielle sektor er robust som aldrig tidligere, og der er handlet ekstremt hurtigt fra G20-landenes side. Samtidig har den teknologiske udvikling muliggjort hjemmearbejde og online-handel, som i stor udstrækning kan holde samfundet og økonomierne kørende. Og som en positiv bivirkning får vores trængte miljø en hjælpende hånd, når transporten reduceres til et minimum. Der er et liv på den anden side.

Helge J. Pedersen

Top job

Forsiden lige nu

Anbefalet til dig

Giv adgang til en ven

Hver måned kan du give adgang til 5 låste artikler.
Du har givet 0 ud af 0 låste artikler.

Giv artiklen via:

Modtageren kan frit læse artiklen uden at logge ind.

Du kan ikke give flere artikler

Næste kalendermåned kan du give adgang til 5 nye artikler.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke gives videre grundet en teknisk fejl.

Ingen internetforbindelse

Artiklen kunne ikke gives videre grundet manglende internetforbindelse.

Denne funktion kræver Digital+

Med et Digital+ abonnement kan du give adgang til 5 låste artikler om måneden.

ALLEREDE ABONNENT?  LOG IND

Denne funktion kræver abonnement

Med et abonnement kan du lave din egen læseliste og læse artiklerne, når det passer dig.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke tilføjes til læstelisten, grundet en teknisk fejl.

Forsøg igen senere.

Del artiklen
Relevant for andre?
Del artiklen på sociale medier.