Serier

To strømninger vil forme verden efter krisen

Hvordan vil verden se ud post corona? Rykker vi tættere på eller længere fra hinanden?

Corona rammer verden

Tumultarisk stilstand. De to ord passer lige nu på situationen blandt adskillige virksomheder verden over. Mens det sædvanlige arbejde på tværs af brancher går i stå, knokles der nemlig på højtryk for at finde løsninger, der sikrer, at medarbejdere og virksomheder klarer årtiers største internationale krise.

Under de forhold kan det være vanskeligt at sætte det lidt længere lys på. Men faktisk er det afgørende for de kortsigtede løsningers holdbarhed, at vi arbejder med en stribe scenarier for, hvordan verden reagerer, når den famøse kurve begynder at flade ud.

Groft sagt er der to parametre, som kommer til at afgøre, hvilken verden der venter os på den anden side.

Det ene parameter er graden af social sammenhængskraft. Vil vi kunne klappe os igennem krisen fra hver vores altan, mens vi hylder sundhedspersonalet som i Paris? Eller vil krisen udvikle sig til en katastrofe, der efterlader os tvivlende på vores fælles institutioner som i Italien?

Det andet parameter er graden af internationalt samarbejde. Vil corona-krisen minde os om vigtigheden af, at nationer arbejder tæt sammen på tværs af grænser? Eller vil der gå skår i tilliden mellem de forskellige landes myndigheder og regeringer?

Begge strømninger er abstraktioner. Men ligesom graden af social sammenhængskraft løbende indikeres gennem billeder og beretninger fra hele verden, kan vi i de kommende måneder holde øje med temperaturen på det internationale samarbejde ved at kigge mod en stribe europæiske nøgleområder.

Brexit er et af dem. Vil parterne nærme sig en gensidigt fordelagtig aftale? Eller vil uenighederne blusse op og resultere i svækket samhandel? Mod øst vil Ruslands ageren i blandt andet Ukraine give os en pejling på, om vi kan forvente en opblødning eller nedkøling af naboskabet. Og i hjertet af EU har etableringen af et effektivt CO2-afgiftssystem potentialet til at illustrere unionens evne til at definere de fælles spilleregler, der er afgørende for den internationale samhandel.

Nøgleområderne er mange og indikationerne vil komme drypvis. Vigtigheden af udviklingen på områderne er dog ikke til at tage fejl af. Hos Kearney har vi regnet på fire scenarier for verden, der fordeler sig forskelligt på en stribe indikatorer for internationalt samarbejde og social sammenhængskraft.

Forskellen mellem det bedste og det værste scenarie for værdien af det globale output over de kommende tre år svinger med svimlende 18,2 billioner dollars. Et spring, der vidner om den enorme usikkerhed, vi lige nu opererer med.

Men også et spring, som understreger vigtigheden af, at virksomheder ikke forbereder sig på én fremtid, men flere forskellige. Det er nemlig den forberedelse, der giver de bedste vilkår for at manøvrere sikkert gennem det ukendte farvand, som vi endnu ikke kender størrelsen på.

BRANCHENYT
Læs også