Serier

Se coronakrisen som en renovering af arbejdspladsen

Jeg tror, at vi kommer meget bedre ud på den anden side, når vi bliver sendt tilbage til kontoret. Lad os kalde det fremtidens arbejdsplads. 

Corona rammer verden

Vi gennemlever lige nu, hvad der svarer til det største sociale eksperiment nogensinde. Vi er mange, der er blevet sendt hjem og isoleret for os selv. Den vel nok største påvirkning på vores liv er, at vi har sagt farvel til det daglige kontorliv. Kontoret er lukket ned, låst af, og nu er hjemmearbejdet blevet denne nye hverdag.

Det er hårdt for mange, og det kan jeg godt forstå. Men jeg mærker alligevel nu noget fantastisk ved denne store forandring. Det, der gør os mennesker vidunderlige. Vi møder forandring, vi tilpasser os, og vi overvinder. Og derfor tror jeg faktisk også, at vi kommer meget bedre ud på den anden side, når vi bliver sendt tilbage til kontoret. Lad os kalde det fremtidens arbejdsplads.

For når kontorerne begynder at åbne op igen, vil mange af de standarder og normer, der blev accepteret før covid-19, være uigenkaldeligt ændret. Så lad os tænke på denne periode som en midlertidig lukning til renovering og innovation. Vi reparerer, udskifter og moderniserer vores måder at arbejde på og arbejde sammen.

Ineffektive, tidskrævende møder bliver byttet ud med en e-mail eller et kort telefonopkald. Vi finder ud af, at online-møder er ligeså gode - ja, nogle gange måske endda bedre end dem i virkeligheden. Selv kollegerne på den gode side af 50 år kommer med på vognen og lærer alle de digitale tools at kende.

Og så er der lederne. Vi finder ud af at opbygge en endnu større tillid til vores ansatte. En større tillid til, at vores ansatte nok skal få tingene gjort, selvom vi ikke kan kigge dem over skuldrene hele tiden.

Vi finder ud af, at hjemmearbejde ikke bare er noget, der giver mening, fordi Mette Frederiksen har sendt os alle hjem. Det er the new normal. Vi skal i højere grad udvise tillid og give vores medarbejdere muligheden for at arbejde hjemmefra, når det er bedst for dem, og for at møde op på kontoret, når det er det, der giver mening. Nogle ansatte arbejder på kontoret fire dage om ugen, mens andre møder op to dage. Sådan er vi så forskellige, og det vil vi lære at acceptere.

Jeg er direktør for 40 ansatte, og vi har i lang tid haft hjemmearbejde som en helt normal del af hverdagen. Mit mantra har nemlig altid været, at man ikke skal møde op på vores kontor bare for at gøre det. Man skal komme ind, hvis det giver mening, og hvis det betyder, at vi accelererer hurtigere. Mine medarbejdere må hellere end gerne blive hjemme én, to eller sågar tre dage om ugen, hvis det gør dem til gladere og mere produktive mennesker.

Vi skal være ligeglade med, om vores medarbejdere sidder på kontoret fra klokken 9 til 16.30 hver eneste dag, eller dukker op, når det giver mening i forhold til både arbejdsliv og privatliv. Bare de er glade, har det godt, og udfører deres opgaver bedst muligt.

Når jeg går til bageren, siger jeg jo heller ikke: “Er du sød at bruge 30 minutter på at bage et brød til mig?”. Jeg siger: “Et kernebrød, tak”, og så ønsker jeg vedkommende bag disken en god dag.

Læs også