Dette er en kommentar: FINANS bringer løbende kommentarer fra specialister og meningsdannere. Alle kommentarer er udtryk for den pågældende skribents egen holdning.
Debat

Dansk nedtur på 10 procent er værre end et amerikansk kollaps

Goldman Sachs har ligesom Nationalbanken advaret om en alvorlig økonomisk nedtur. Nationalbankens højrisiko-scenarie om en nedgang på 10 pct. er i virkeligheden meget værre end skrækscenariet for USA med et dyk på 34 pct.

Per Hansen, investeringsøkonom Nordnet

I sidste uge var det Danmarks Nationalbanks tur til at melde sig ind i analysekampen med deres bud på, hvordan den økonomiske udvikling i Danmark i 2020 kan komme til at se ud.

Tiden er hverken til skråsikre udtalelser eller analyser med to streger under det rigtige resultat, men til forskellige, mulige udfald af, hvordan fremtiden præget af en historisk stor usikkerhed kan komme til at tegne sig for Danmark og dansk økonomi i år.

Observatører, læsere, investorer og befolkningen bør bide mærke i forskellen mellem en analyse, hvor træfsikkerheden er relativ stor, og scenarier, hvor der bliver givet forskellige mulige udfald. Forskellen mellem scenarier og analyse er ikke mindst polariserede forudsætninger.

Nationalbankens tre udfald svinger mellem 3-10 pct. fald i BNP. Den ”milde” 3 procent-nedgang forudsætter formentlig ikke kun en relativ hurtig genoplukning, men også at verden omkring os hurtigt får styr på smittespredningen. Danmark er som en af verdens mest åbne økonomier meget afhængig af omverden.

5 pct. fald er et noget harskere scenarie, hvor vi nærmer os 2009 tilstande. 10 pct. derimod er i en helt anden skala og verden. Det vil føles som en depression. En 10 pct. nedgang i en økonomi, hvor den offentlige sektor, som må formodes at blive meget mindre ramt end den private, og som udgør en meget større relativ andel af den samlede økonomi end i mange andre lande, vil forhåbentlig på samme tid være både mindre sandsynlig og ”det kommer ikke til at ske”-agtig.

10 pct. er rigtig, rigtig meget, men for intet at regne i sammenligning med Goldman Sachs’ scenario for USA’s økonomi i andet kvartal. Hold fast: 34 pct. nedgang har overskrifterne berettet om, at USA’s økonomi kan komme til at skrumpe i en tre måneders periode fra april til juni.

Det må vel være en fejlprognose eller hvad? Verdens største og mægtigste økonomi vil vel ikke opleve, at 34 pct. af landets BNP forsvinder alene på tre måneder, vel?

Nej, selvfølgelig ikke. For hvis det skete, vil det ikke kun skabe en depression, men en tre-fire dobbelt depression, hvis noget sådan overhovedet findes. Men hvorfor har den overskrift så fået så meget spalteplads, når det ikke er retvisende?

Svarene er flere. Polariserede udfald får flere læsere. Der er simpelthen mere opmærksomhed i ”det kan ske under usædvanlige forhold” end ”det vil formentlig ske”.

Noget andet er, at amerikanerne bruger andre måder til at fremstille tingene på. For at komme frem til den ”forventede” eller ”scenarie baserede” 34 åct.-nedtur koncentreret i andet kvartal fra Goldman Sachs, skal man vide, at kvartalstal bliver annualiserede. Så lyder de ligesom af noget.

Bag faldet på de 34 pct. i potentiel nedgang ligger således et, lad os bare neutralt kalde det for et udfaldsrum på 34/4 pct. nedgang isoleret opgjort i kvartalet. Styrken af nedturen i andet kvartal vil omregnet til helårstal føles som en 34 pct. nedgang.

Nationalbankens høj-risiko-scenario på 10 pct. BNP nedgang for hele 2020 er i virkeligheden langt værre og mere alarmerende. Det dækker over et helt år, hvor de første måneder af året har været økonomisk fornuftige ”trods alt”. En 10 pct. nedgang over 10 måneder vil således reelt være noget mere end 10 pct. og langt mere end 34/4 koncentreret i et kvartal.

Næste gang, du hører om ”store tal”, kan det være en god ide at se under hvilke forudsætninger, tallene er offentliggjort. Bare for en sikkerheds skyld. Vi lever i en tid med en usynlig fjende, som gør det sværere at forudsige og bekæmpe den.

Personligt tør jeg ikke tænke på, hvad en dansk BNP tilbagegang på 10 pct. koncentreret på 10 måneder, med en af verdens største offentlige og dermed mest ”stabile” sektorer, vil betyde. USA er på den ene side en meget mere lukket økonomi end den danske, og påvirkningerne udefra vil derfor være meget mindre. Til gengæld er den offentlige sektor af en helt anden dimension end den danske.

Nationalbankens højrisiko-scenario om 10 pct. tilbagegang er derfor noget større end Goldman Sachs’ 34 pct. Det vil være tragisk, hvis det skulle ske, og det bliver ekstremt negativt breaking news i så fald.

Top job

Forsiden lige nu

Anbefalet til dig

Giv adgang til en ven

Hver måned kan du give adgang til 5 låste artikler.
Du har givet 0 ud af 0 låste artikler.

Giv artiklen via:

Modtageren kan frit læse artiklen uden at logge ind.

Du kan ikke give flere artikler

Næste kalendermåned kan du give adgang til 5 nye artikler.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke gives videre grundet en teknisk fejl.

Ingen internetforbindelse

Artiklen kunne ikke gives videre grundet manglende internetforbindelse.

Denne funktion kræver Digital+

Med et Digital+ abonnement kan du give adgang til 5 låste artikler om måneden.

ALLEREDE ABONNENT?  LOG IND

Denne funktion kræver Digital+

Med et Digital+ abonnement kan du lave din egen læseliste og læse artiklerne, når det passer dig.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke tilføjes til læstelisten, grundet en teknisk fejl.

Forsøg igen senere.

Del artiklen
Relevant for andre?
Del artiklen på sociale medier.