Dette er en kommentar: FINANS bringer løbende kommentarer fra specialister og meningsdannere. Alle kommentarer er udtryk for den pågældende skribents egen holdning.
Debat

21 dage der bliver altafgørende for Danmark

Det er nu og ikke ude i fremtiden, at vi skal redde de små håndværksvirksomheder rundt omkring i landet. Med ophævelsen af det kommunale anlægsloft er muligheden der. Men opgaverne skal opdeles i små entrepriser og igangsættes i dag hellere end i morgen.   

Niels Techen, formand for Dansk Håndværk og SMVdanmark

Ophævelsen af anlægsloftet har sendt et lettelsens suk gennem mange små håndværksvirksomheder. Det kan betyde, at kommuner og regioner kan sende arbejde for op mod 2,2 milliarder ud til virksomhederne. Men hvis kommunerne ikke kommer i gang med at dele opgaver ud nu, risikerer vi, at effekten af denne håndsrækning kommer for sent.

For mens vi så småt begynder, at planlægge genåbningen af landet, står der stadig fire-fem rigtig hårde uger foran de mindre virksomheder, som er på nippet til at give op.

Derfor er det i de kommende 21 dage, at kommunalpolitikerne og deres embedsmænd skal sende tusindvis opgaver ud til håndværkerne i en form, så de umiddelbart kan gå i gang med arbejdet.

Det er en vanskelig opgave, men den skal lykkes. For sker det ikke, risikere vi at økonomien bryde sammen hos de mindre virksomheder netop, som det begynder at lysne.

Opdel opgaverne i små entrepriser

Skoler og institutioner er lukkede, offentlige kontorer svagt bemandede og mange lokaler står derfor tomme, så håndværkerne frit kan komme til at arbejde på en corona-sikker måde. Så muligheden for, at det reelt kan ske, er der.

Men det kræver, at de kommunale embedsmænd lader være med at samle udbud i store klumper. Tværtimod skal de lede efter mindre opgaver og sikre at de større deles op, så vi ikke skal vente på månedlange udbudsrunder, fordi koncerner fra hele Europa skal kunne deltage. Tænker vi smart, kan de økonomiske konsekvenser af krisen begrænses – og det er og bliver i nationens interesse.

Lykkes operationen ikke kan vi havne i økonomisk stagnation i en negativ spiral af faldende efterspørgsel og pessimistiske forventninger. Vi har allerede set, hvordan forbrugertilliden i den forløbne måned er styrtdykket. Dermed vil vi stå langt svagere i forhold til det gigantiske, økonomiske tilbageslag på op imod 6 procent af BNP, som vi risikerer som følge af coronakrisen.

Virksomhederne kan reddes, hvis der handles nu

Kommuner og regioner har i de kommende 21 dage en enestående chance for at redde lokale håndværksvirksomheder og arbejdspladser. De firmaer, der er kernen i de fleste af danskernes hverdag enten som ansatte, eller som kunder. Derfor gælder det nu om ikke blot at finde renoveringer og projekter, men også gøre sig umage med at formulere dem på en måde, så de lokale firmaer, der mangler beskæftigelse til deres folk, kan komme i gang med det samme.

Og der er god fornuft i, at netop de mindre virksomheder får en håndsrækning, mens vi er i det, der måske er begyndelsen på slutningen af krisen.

Penge har godt af at skifte hænder og jo flere gange det sker, jo bedre går det i samfundet. Den økonomiske effekt af at bruge offentlige midler via byggesektoren er stadigt den mest effektive måde at stimulere økonomien på - den såkaldte multiplikatoreffekt. Det skyldes blandt andet, at importindholdet ved byggeri er beskedent.

Ringene i vandet forstærkes gennem SMV’erne

Virkningen bliver endnu stærkere, når det sker via SMV’erne, der primært har danske ansatte - ansatte som alternativt i bedste fald skal tære på de offentlige hjælpepakker eller i værste fald mister jobbet og må have dagpenge. Får de arbejde nu, sparer man ikke alene de udgifter, man får ligefrem skatteindtægter den anden vej. Også antallet af lærlinge er markant større i de mindre virksomheder, som derfor kan sikre at mange unge får deres faglige uddannelse på trods af krisen.

Håndværksvirksomhederne handler desuden stort set kun med danske leverandører. Derfor forstærkes den økonomiske effekt af de offentlige investeringer gennem en lang kæde af firmaer til gavn for os alle. På samme måde vil de ansatte være med til at holde gang i de lokale butikker, fordi de ikke gribes af spare-panik ved udsigten til mulig arbejdsløshed.

Vi står overfor tre uger, der kan blive afgørende i Danmarkshistorien. Men det er nu – i dag og i morgen - de kommunale embedsmænd overalt i landet skal sætte de første opgaver i gang. De afgørende 21 dage er begyndt - og de første er sandsynligvis allerede gået. Der er ingen tid at spilde.

Niels Techen

Top job

Forsiden lige nu

Anbefalet til dig

Giv adgang til en ven

Hver måned kan du give adgang til 5 låste artikler.
Du har givet 0 ud af 0 låste artikler.

Giv artiklen via:

Modtageren kan frit læse artiklen uden at logge ind.

Du kan ikke give flere artikler

Næste kalendermåned kan du give adgang til 5 nye artikler.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke gives videre grundet en teknisk fejl.

Ingen internetforbindelse

Artiklen kunne ikke gives videre grundet manglende internetforbindelse.

Denne funktion kræver Digital+

Med et Digital+ abonnement kan du give adgang til 5 låste artikler om måneden.

ALLEREDE ABONNENT?  LOG IND

Denne funktion kræver Digital+

Med et Digital+ abonnement kan du lave din egen læseliste og læse artiklerne, når det passer dig.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke tilføjes til læstelisten, grundet en teknisk fejl.

Forsøg igen senere.

Del artiklen
Relevant for andre?
Del artiklen på sociale medier.