Dette er en kommentar: FINANS bringer løbende kommentarer fra specialister og meningsdannere. Alle kommentarer er udtryk for den pågældende skribents egen holdning.
Debat

De danske hjemmekontorer er blevet midlertidige innovationslabs

Det er fantastisk at opleve en kærkommen opblomstring af digitale læringsplatforme, der lige nu står deres prøve for alvor.

Karina Rothoff Brix, direktør for DTU Learn for Life

Man skulle tro, at naturen havde været på et innovationskursus, og at vi i disse uger bliver testet i et såkaldt innovations-benspænd. Vi er nemlig blevet stillet en opgave, der ikke i sig selv er svær at løse. Men rammen, som løsningerne skal ligge inden for, er ukendt grund, og intet er som det plejer.

Vi ved alle, at det er de urealistiske scenarier, der fremmer nye ideer og gør det muligt for vores hjerner at bryde med de dogmer, systemer og vaner, som alle mennesker omgiver sig med. Det gælder på arbejdspladsen, som det gælder i det private.

Men det er svært og kan virke uproduktivt at tænke i urealistiske scenarier, fordi vores samfund ofte er styret af behovet for at kunne se gevinsten på den korte bane.



Nu står vi i en situation, hvor det hverken er kineserne eller nogen anden nationalitet, der har stillet os et helt uvant spørgsmål. Selveste Moder Jord har lagt armene over kors og spurgt os direkte: »Hvordan vil I få jeres opgaver løst nu?«

Vi er ramt af en hverdag, der har tvunget en slags innovation og digitaliseringsindsprøjtning ind i det danske samfund, hvor vi i årevis har haft mulighederne og værktøjerne til at omstille vores arbejde til en mere digital understøttende hverdag.

Og det er fantastisk at opleve en kærkommen opblomstring af digitale læringsplatforme, der lige nu står deres prøve for alvor.



I tider som disse er det en kæmpe gevinst for vores samfund, at vi som individer, arbejdsgivere, lønmodtagere og medarbejdere overvinder den modstand og modvillighed, der var sigende for vores arbejdsmetoder før.

At vi kan omstille os på rekordtid og stadig lykkes med vores opgaver og vedligeholde et socialt liv digitalt. Det skal vi tage med os og tage ved lære af i vores ambition om at skabe en lærende kultur i fremtiden.

Dem, der kender mig, ved, jeg ynder at bruge denne sætning: »Det tager mere en fem år at blive pilot, undtagen i krigstider…. Der kan det gøres på fem uger«. Og det er der noget sandt ved i denne tid, og som vi alle skal være stolte af at kunne mestre.

Karina Rothoff Brix

Top job

Forsiden lige nu

Anbefalet til dig

Giv adgang til en ven

Hver måned kan du give adgang til 5 låste artikler.
Du har givet 0 ud af 0 låste artikler.

Giv artiklen via:

Modtageren kan frit læse artiklen uden at logge ind.

Du kan ikke give flere artikler

Næste kalendermåned kan du give adgang til 5 nye artikler.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke gives videre grundet en teknisk fejl.

Ingen internetforbindelse

Artiklen kunne ikke gives videre grundet manglende internetforbindelse.

Denne funktion kræver Digital+

Med et Digital+ abonnement kan du give adgang til 5 låste artikler om måneden.

ALLEREDE ABONNENT?  LOG IND

Denne funktion kræver abonnement

Med et abonnement kan du lave din egen læseliste og læse artiklerne, når det passer dig.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke tilføjes til læselisten, grundet en teknisk fejl.

Forsøg igen senere.

Del artiklen
Relevant for andre?
Del artiklen på sociale medier.

Du kan ikke logge ind

Vi har i øjeblikket problemer med vores loginsystem, men vi har sørget for, at du har adgang til alt vores indhold, imens vi arbejder på sagen. Forsøg at logge ind igen senere. Vi beklager ulejligheden.

Du kan ikke logge ud

Vi har i øjeblikket problemer med vores loginsystem, og derfor kan vi ikke logge dig ud. Forsøg igen senere. Vi beklager ulejligheden.