Dette er en kommentar: FINANS bringer løbende kommentarer fra specialister og meningsdannere. Alle kommentarer er udtryk for den pågældende skribents egen holdning.
Debat

Genstart af økonomien kræver kontanter og investeringer

I skyggen af corona har vi indledt en forsigtig genåbning af samfundet, men det bliver ikke let at få gang i det økonomiske kredsløb igen. Det kræver yderligere tiltag fra regeringen.

Artiklens øverste billede
Erik Bjørsted, cheføkonom Arbejderbevægelsens Erhvervsråd
Erik Bjørsted, cheføkonom Arbejderbevægelsens Erhvervsråd

Økonomien kan lige nu sammenlignes med denne nervepirrende scene fra filmen Apollo 13 med Tom Hanks i rollen som rumkaptajn:

Tidligt på missionen er der sket en eksplosion, og nu skal besætningen have det elektriske system i kommandomodulet Odyssey op at køre igen, men det er usikkert om de overhovedet kan genstarte systemet.

Hvis det ikke lykkes, kommer Tom Hanks og co. ikke tilbage til jorden.

Det er et nervepirrende øjeblik i en film, der bygger på virkelige hændelser, som fandt sted i april 1970.

50 år senere står vi i Danmark og resten af verden over for et mindst lige så komplekst problem. Samfundet skal genåbnes, og motorerne i dansk økonomi skal genstartes. Men motorerne er iskolde.

Arbejdsløshedskøen er på ekstremt kort tid blevet udvidet med mere end 46.000 personer. Der står samlet set 178.000 personer i arbejdsløshedskøen nu. Den høje ledighed får os til at holde på pengene, og det betyder, at vi ikke kan regne med, at der uden videre kommer gang i det private forbrug, som er én af vores vigtigste vækstmotorer.

Det er ikke kun herhjemme, at det private forbrug halter. Det gælder også i udlandet, hvor arbejdsløsheden er vokset mindst lige så kraftigt som herhjemme. Derfor kan vi heller ikke regne med vores anden vækstmotor: Eksporten.

Dertil kommer, at når efterspørgslen fra både ind- og udland svigter, vil vores tredje vækstmotor, investeringerne, også svigte. Derfor skal økonomien have hjælp til at komme på fode igen. Men hvad er næste skridt?

For det første skal det private forbrug stimuleres. Det kan vi gøre ved at udbetale de indefrosne feriepenge, som danskerne har til gode. For ikke at presse arbejdsgivernes likviditet bør staten påtage sig ansvaret for midlertidigt at finansiere udbetalingen af feriepengene.

Og så bør dagpengene – mens krisen står på – forhøjes.

En stor del af pengene vil gå til forbrug. Forskning på baggrund af udbetalingen af SP-pengene i 2009 fandt således, at omkring 60 pct. af pengene blev brugt til forbrug, mens resten gik til opsparing.

For det andet skal økonomien stimuleres ved at øge de offentlige investeringer i renoveringsprojekter. Renoveringsprojekter er hurtige at sætte i gang, og vi har samtidig et stort behov for at energirenovere vores bygninger, hvis vi skal i mål med vores grønne ambitioner.

Endelig er der også et stort potentiale i Landsbyggefondens midler. Der er byggeklare projekter for 18,4 mia. kr., som ikke belaster de offentlige finanser.

Apollo 13-besætningen kom i øvrigt helskindet hjem. Vi kan også få gang i det økonomiske kredsløb igen, hvis vi bærer os rigtigt ad.

Erik Bjørsted

Top job

Forsiden lige nu

Anbefalet til dig

Giv adgang til en ven

Hver måned kan du give adgang til 5 låste artikler.
Du har givet 0 ud af 0 låste artikler.

Giv artiklen via:

Modtageren kan frit læse artiklen uden at logge ind.

Du kan ikke give flere artikler

Næste kalendermåned kan du give adgang til 5 nye artikler.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke gives videre grundet en teknisk fejl.

Ingen internetforbindelse

Artiklen kunne ikke gives videre grundet manglende internetforbindelse.

Denne funktion kræver Digital+

Med et Digital+ abonnement kan du give adgang til 5 låste artikler om måneden.

ALLEREDE ABONNENT?  LOG IND

Denne funktion kræver Digital+

Med et Digital+ abonnement kan du lave din egen læseliste og læse artiklerne, når det passer dig.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke tilføjes til læstelisten, grundet en teknisk fejl.

Forsøg igen senere.

Del artiklen
Relevant for andre?
Del artiklen på sociale medier.