Debat

Tabte momsmilliarder kan reddes med digitalisering

Vi vil snildt kunne få 10-20 milliarder ekstra i statskassen ved at digitalisere inddrivelsen af moms. Teknologien er her allerede. Så kan vi i stedet ansætte 1.000 ekstra personer i sygehusvæsenet.

Hele Danmark faldt på halen over Britta Nielsen og de forsvundne millioner, men som det så ofte sker i det offentlige system, er den ene skandale blot blevet afløst af en endnu større: Et hul i milliardstørrelsen, når det gælder korrekt indbetaling af moms.

Rigsrevisionen har nemlig for nylig offentliggjort en rapport, som viser, at der er fejl i 9 ud af 10 momsindberetninger fra danske virksomheder. For 2 pct. af en række særligt udvalgte virksomheders vedkommende mangler der 12 milliarder i momsindbetaling.

I virkeligheden er jeg ikke spor forbavset: I min tid som ejer af regnskabsprogrammet Billy havde vi tusindvis af selvstændige som kunder, og det var tydeligt for os, at momsreglerne for mindre virksomheder er alt for kringlede og næsten umulige at gennemskue.

Vidste du f.eks., at der er fem forskellige måder at bogføre indkøb af kaffe korrekt? Eller at der ved arbejdsgiverbetalt frokost skelnes mellem, om du spiser to rundtenom rugbrød, eller der serveres varm mad? Fradragene er nemlig forskellige. Jeg lægger ikke skjul på, at jeg er på iværksætternes side, men her er en løsning på, hvordan selvstændige kan få afregnet korrekt moms – for det viser alle statistikker, at de gerne vil.

I TV Avisen på DR den 12. april fremgik det af et indslag, at regeringens løsning er at ansætte 1.000 ekstra kontrolmedarbejdere hos Skat. Det er her, man som ”softwarepræst” virkelig undrer sig: I Danmark svømmer vi i teknologi, der i løbet af ingen tid vil kunne finde hullerne i osten. Oven i købet vil en sådan løsning være skalerbar, billigere og langt mere effektiv. Desuden bliver “robotter” ikke syge, de skal ikke isoleres under en krise som den nuværende og arbejder i døgndrift uden mad og drikke.

Hvis vi digitaliserer hele sagsgangen og får automatiseret bilagshåndteringen gennem både e-fakturering og omdannelser af PDF-fakturaer til ægte digitale kopier, kombineret med digitale årsrapporter, herunder løbende momsindberetning, vil problemet være væk, og vi vil snildt kunne få 10-20 milliarder ekstra i statskassen.

Teknologien er her allerede. Så kan vi i stedet ansætte 1.000 ekstra personer i sygehusvæsenet, hvor varme hænder er en stor mangelvare.

Læs også