Debat
Mine nyheder

Vi har ikke publiceret nogle artikler for nyligt i de emner, du følger. Søg efter andre emner her.

Du har ingen overvågninger endnu

Klik på ikonet for at overvåge
emner og journalister.

Slikbutikker er blevet et slaraffenland for fupmagere

Hvad der på overfladen ligner et uskyldigt paradis for folk med en sød tand, er i virkeligheden et kriminelt slaraffenland for fupmagere.

Der er langt fra min barndom med slikmutter på hjørnet, der blandede guf for en femmer til i dag, hvor slikmutter er erstattet af kiosker og bland-selv-butikker. I mange tilfælde med et blakket renommé for moms- og afgiftsfusk, særpræget importpraksis og salg af slik, der for længst har overskredet sidste salgsdato. Slikbutikkerne er desværre blevet et slaraffenland for fupmagere.

Derfor besluttede Folketinget i 2016 efter flere kedelige sager at slå hårdere ned på virksomheder, der snyder med moms og afgifter.

Men stik mod intentionerne med den nye lov har slikfuskerne faktisk fået det nemmere. Selvom stramningerne giver mulighed for at straffe fusk med moms og afgifter hårdere, er det ikke sket, og der bliver faktisk i dag uddelt færre bøder end nogensinde før.

En opgørelse fra Skattestyrelsen viser således, at der de seneste tre år har været 40 sager, hvor der er givet bøder for svindel med punktafgifter, men i 2018 og 2019 var der kun samlet tre sager!

Det er i sagens natur dybt utilfredsstillende, at en vedtagelse fra et flertal i Folketinget totalt siddes overhørig af politi og anklagemyndighed.

Rigspolitiet siger i en kommentar til Dansk Handelsblad, at politiet på grund af ressourcemangel er nødt til at prioritere personfarlig kriminalitet. Men det er aldeles uholdbart, når politiet i virkeligheden lægger et helt kriminalitetsområde ned, som det tilsyneladende er sket i tilfældet med slikfuskerne.

Der er absolut ingen grund til at antage, at svindlen med moms og punktafgifter er for nedadgående på dette område. Går man rundt i byerne, finder man stadig slikbutikker med påfaldende lave udsalgspriser for vej-selv-slik og noget der ligner døgnåbent – og det er ærligt talt vanskeligt at forestille sig, hvordan det skal være en god forretning, hvis avancen på 100 gram slik skal måles i ører og ikke i kroner medmindre man da sælger stjålne og fordærvede varer og snyder med afgifterne.

Vi kan ikke blive ved med at tolerere, at slikbutikkerne har udviklet sig til et slaraffenland for personer, der fusker med afgifter og sælger stjålne og gamle varer. Derfor har jeg nu valgt at rejse sagen over for justitsministeren, så vi en gang for alle kan få styr på de brodne kar i branchen og stoppet slikfusket.

BRANCHENYT
Læs også