Dette er en kommentar: FINANS bringer løbende kommentarer fra specialister og meningsdannere. Alle kommentarer er udtryk for den pågældende skribents egen holdning.
Debat

Den amerikanske centralbank vinder altid til sidst

Den amerikanske centralbank har endnu engang vist, at når nøden er størst, er Federal Reserve (FED) nærmest og stærkest. ”Do not fight the FED” er et gammelt, men meget aktuelt udtryk.

Per Hansen, investeringsøkonom Nordnet.

Det er næsten ikke til at forstå det, men ikke desto mindre er det sandt. De amerikanske aktier har gennemsnitligt på indeksniveau i store træk udraderet den meget store nedtur, som begyndte i slutningen af februar og varede tre uger.

Selv om værdier er blevet genskabte i gennemsnit, betyder det dog ikke, at alle aktier er tilbage ved den værdi, som de havde for blot nogle få uger siden. Det gælder først og fremmest selskaber som Amazon, Microsoft, Google og Apple. De er indekssværvægtere og skygger reelt for en række selskaber, som slider med de aktuelle virkninger af coronavirus.

Men hvordan kan det være, at de værdier, som for blot nogle få uger siden var blevet stærkt decimerede og truede med at koste en betydelig del af investorernes opsparing, er blevet indhentet igen og så hurtigt? Svaret er, som det har været så mange gange tidligere: Verdens stærkeste centralbank, den amerikanske Federal Reserve.

Den amerikanske økonomi er vital og altafgørende for USA. Hvis økonomien, virksomhederne og aktiemarkedet har det godt, har amerikanerne de bedste forudsætninger for at have et arbejde. I Danmark er relationen med aktiemarkedet en helt fjern og ubetydelig faktor, men ikke i USA. Her er aktierne en betydelig krumtap i det økonomiske kredsløb.

Federal Reserve er, når alt kommer til alt, verdens eneste reelle ”lender of last resort”. ”Når”, og ikke ”hvis”, FED beslutter sig for at gå ind i en nedturskamp, er de en overmagt, som modstanderne slår sig på. De har i praksis uindskrænkede økonomiske ressourcer, og alt den politiske opbakning der skal til, uanset hvem der er præsident og hvilket parti præsidenten tilhører. Selv Donald Trump kan ikke, hvor meget han end giver udtryk for det modsatte, styre institutionen Federal Reserve.

Federal Reserve kom tidligt ind i ”kampen” mod corona. Medicinen var nogenlunde som den plejer: Sænk renterne meget hurtigt til 0; begynd at købe obligationer, inklusive stats-, virksomheds- og realkreditobligationer for at tilkendegive, at der er en økonomisk understøttende hånd og for at presse markedsrenterne ned. Konsekvensen: Aktierne stiger.

Onsdag lancerede FED så den ultimative bagstopper. De satte autopiloten på og tilkendegav, at renten forbliver på det nuværende niveau, indtil der igen er fuld beskæftigelse. Der findes ikke en facitliste for, hvor langt arbejdsløsheden skal ned for at kalde det ”fuld beskæftigelse”, men et godt pejlemærke kan være arbejdsløsheden for nogle måneder siden på 3,5 pct.

Arbejdsløshedskøen er lang og vokset til over 25 mio. Det er den pukkel, som skal arbejdes af og nedbringes, og det tager tid. Federal Reserve har den tid, det tager, og de ressourcer, som det kræver.

Noget vil være ændret efter krisen, men en ting er helt normalt og som det plejer. Når verdens stærkeste finansielle bagstopper beslutter sig for at gå all-in, er det en gamechanger. Det har FED vist utallige gange og ”this time is no different”.

Per Hansen

Top job

Forsiden lige nu

Anbefalet til dig

Giv adgang til en ven

Hver måned kan du give adgang til 5 låste artikler.
Du har givet 0 ud af 0 låste artikler.

Giv artiklen via:

Modtageren kan frit læse artiklen uden at logge ind.

Du kan ikke give flere artikler

Næste kalendermåned kan du give adgang til 5 nye artikler.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke gives videre grundet en teknisk fejl.

Ingen internetforbindelse

Artiklen kunne ikke gives videre grundet manglende internetforbindelse.

Denne funktion kræver Digital+

Med et Digital+ abonnement kan du give adgang til 5 låste artikler om måneden.

ALLEREDE ABONNENT?  LOG IND

Denne funktion kræver Digital+

Med et Digital+ abonnement kan du lave din egen læseliste og læse artiklerne, når det passer dig.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke tilføjes til læstelisten, grundet en teknisk fejl.

Forsøg igen senere.

Del artiklen
Relevant for andre?
Del artiklen på sociale medier.