Debat

Sådan kan ny teknologi styrke din virksomheds bundlinje i 2020

Det er ikke kun teknologisk effektivisering i virksomhedernes produktion, der kan forbedre resultatet på bundlinjen i 2020. Der også meget tid at hente og penge at spare på de interne processer. Her er fem tech-trends, der giver jeres virksomheds økonomi et rygstød.

1. Medarbejdere tager kunstig intelligens til sig

Medarbejdere bliver hele tiden mere og mere åbne for at lade kunstig intelligens (AI) overtage en del af deres arbejdsopgaver - særligt de lidt kedelige rutineopgaver. Millennials er nu den største gruppe i arbejdsstyrken, og de er helt instinktivt mere parate til at bruge AI-løsninger. Ja, faktisk vil millennials måske i fremtiden ligefrem forvente, at rutineopgaver er automatiserede. Allerede nu kan kunstig intelligens f.eks. spare dig tid ved at indtaste data fra fakturaer og kvitteringer automatisk, og i en nær fremtid vil det på mange arbejdspladser være kunstig intelligens, der sorterer e-mails, korrekturlæser tekster, booker møder osv. Som virksomhed er det derfor en god idé at overveje, hvor AI kan bidrage bedst, og om I ikke allerede i dag kan effektivisere og opnå besparelser ved at automatisere visse opgaver.

2. Brug af data til beslutninger
I 2020 vil data i endnu højere grad kunne bruges til at træffe gode beslutninger - her og nu. Gennem intelligente platforme og netværkssystemer kan virksomheder få adgang til data, der f.eks. kan bruges til at træffe budgetbeslutninger på baggrund af indsigter i hele virksomhedens aktuelle og fremtidige forbrug. Data kan også bruges til kan kaste lys over en mulig leverandørs finansielle kapacitet. Ser vi lidt længere ud i fremtiden, bliver det også muligt at identificere og forudsige mulige trusler og udfordringer for ens forsyningskæde. Som dansk produktionsvirksomhed kan man f.eks. få en automatiseret advarsel, hvis alle ens leverandører af essentielle komponenter er samlet i den samme geografiske region, hvilket gør dem mere udsatte for uforudsete hændelser.

3. Virksomheder behandler deres medarbejdere som tech-forbrugere
Danske forbrugere er blevet vant til, at f.eks. streaming- og betalingsapps fungerer let og bekvemt. I takt med at forbrugerne har vænnet sig til stærke digitale oplevelser privat, forventer de lige så meget af teknologien på deres arbejdsplads. I de kommende år vil flere virksomheder have fokus på at forbedre brugeroplevelsen ved den teknologi, medarbejderne benytter på jobbet. Og der kan være meget tid at spare, hvis de teknologiske løsninger er tidssvarende, hurtige og stabile. Det kan f.eks. være løsninger til rejsehåndtering og forbrug. Her vil flere og flere virksomheder vælge løsninger, der er mobile og baseret på AI og maskinlæring. Det giver både medarbejderne en god oplevelse og gør det let for virksomheden at forudsige og kontrollere forbruget.

4. Fjernarbejde vinder endnu mere frem
Med internettet kan virksomheder rekruttere medarbejdere på en helt ny måde, fordi de ikke længere er bundet af geografien. Trenden med virtuelle møder har været i gang længe, og i dag er de lige så normale som fysiske møder. Teknologien til fjernarbejde bliver hele tiden udviklet, og flere virksomheder flytter deres forretning i skyen, og det vil kun gøre det lettere fremover at tilbyde fleksible arbejdspladser. Også blandt medarbejdere er der en stigende efterspørgsel på at arbejde hjemmefra - enten hver dag eller blot en gang imellem. Den udvikling vil smitte af på arbejdspladsernes indretning, som i højere grad skal designes til at kunne imødekomme, at en del af medarbejderne kun er til stede sporadisk. Med fjernarbejde kan virksomheder opnå besparelser og effektiviseringer ved bl.a. at kunne rekruttere den helt rette arbejdskraft, da feltet af potentielle kandidater nu er udvidet til hele verden.

5. Kvitteringer bliver fortid

Hvert år printes der milliarder af kvitteringer verden over, og de fleste af os kan nok nikke genkendende til, at de hurtigt bliver smidt ud i den nærmeste skraldespand. Kvitteringer koster både penge og træer, så det giver på mange måder god mening at glæde sig over, at muligheden for at tilbyde digitale kvitteringer hele tiden bliver bedre. Det kontantløse samfund vinder større indpas i flere lande, hvor kvitteringer og fakturaer også i højere grad digitaliseres - til stor glæde for medarbejderne, da det gør arbejdet med at ordne udgiftsbilag langt lettere.

Læs også